Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
2
|
Azami Süresi (Yıl)
|
4
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
Program İçeriği
Sağlık kuruluşlarında sekreterlik hizmetlerini yürütebilen; hastalıkların tanı, teşhis ve tedavileri ile ilgili kayıt işlemlerini yürütebilen; tıbbi, idari ve istatistiki dokümanları hazırlayabilen; dokümanları düzenleyerek arşivleyen ve geliştirebilen; hasta kabul ve dosya işlemleri ile hastaları muayeneye hazırlayan; hastalıkları-işlemleri ve sağlıkla ilgili sorunları belirlenen uluslararası sınıflandırma sistemlerine göre sınıflandırma ve kodlama işlemlerini yapabilen; çalıştığı birimin yazılı ve sözlü iletişimini sağlayan ve işyeri ahlakı ve disiplinine uyma prensiplerini benimsemiş sağlık teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Programdan mezun olanların alacağı unvan; İki yıl süreli Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ön lisans programından mezun olan öğrenciler kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda Sağlık Teknikeri (Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik) olarak ünvan alabilmektedirler.
Vizyon;
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı olarak, sağlık sektöründe yüksek kaliteli ve etkili hizmet sunmayı hedefleyen, teknolojik gelişmelere uyumlu, etik değerlere bağlı, yetkin ve donanımlı sağlık profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Öğrencilerimize, hasta mahremiyeti ve verilerin doğruluğu konularında üst düzey bilgi ve beceriler kazandırarak, sağlık hizmetlerinin yönetim ve organizasyonunda etkin rol almalarını sağlamak temel hedefimizdir.
Misyon;
Programımızın misyonu, sağlık sektöründe yüksek kalite ve etkinlikte hizmet sunabilecek, etik değerlere bağlı, modern teknolojilere hâkim, iletişim ve organizasyon becerileri güçlü tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik uzmanları yetiştirmektir. Öğrencilerimizi, sağlık hizmetlerinin yönetim ve koordinasyonunda profesyonel birer katkı sağlayacak şekilde donatarak, sağlık sektöründe mükemmeliyetin standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz.
|
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Program Başkanı
Dr.Öğretim Üyesi İbrahim Hüseyin CANSEVER
|
Tarihçe
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü altında 2019 tarihinde açılmış ve 25/03/2021 tarihli senato kararıyla 2021-2022 Eğitim Öğretim döneminde ilk kez öğrenci alımı yapılmıştır.
|
Kazanılan Derece
Programın tüm yeterliliklerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik alanında Önlisans Diploması" derecesi alırlar. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programını bitirenlere YÖK Yürütme Kurulunun 27.07.1992 tarih ve 92.26.698 sayılı kararı gereğince, Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) unvanı verilmektedir.
|
Kabul Koşulları
Öğrenciler Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programına Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanına göre yerleştirilmektedirler
|
Üst Kademeye Geçiş
ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI İşletme Sağlık Yönetimi Uluslararası İşletme Yönetimi.
GEÇİŞ YAPILABİLECEK AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI (PROGRAMLARIN 5. YARIYILINA FARK DERSLERİ ALMADAN KAYIT YAPILABİLECEKTİR) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri İktisat Kamu Yönetimi Maliye Uluslararası İlişkiler İşletme Sağlık Yönetimi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Turizm İşletmeciliği
GEÇİŞ YAPILABİLECEK AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI (PROGRAMLARIN 5. YARIYILINA FARK DERSLERİ ALARAK KAYIT YAPILABİLECEKTİR) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Halkla İlişkiler ve Tanıtım
|
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için; kanuni süre içinde, en az 120 AKTS eşdeğerinde eğitim-öğretim ders planında yer alan sayıda zorunlu/seçmeli ders almak, kurum stajı ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 GNO ile tamamlaması zorunludur.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olan öğrenciler özel veya kamuya ait sağlık kuruluşlarının klinik, poliklinik, laboratuvar, ameliyathane, acil servis, hastane eczaneleri gibi tıbbi birimlerde çalışırlar. Mezunlar özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının insan kaynakları, sağlık kurulu, hasta kabul, hasta dosyaları arşivi gibi idari birimlerde görev alırlar.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim elemanları tarafından hazırlanan AKTS ders bilgi paketinde tanımlanmıştır. Ölçme ve değerlendirme, Süleyman Demirel Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yapılmaktadır. Yönetmeliğe göre her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %50 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA,BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
|
https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=10010&lang=tr
|