Food Engineering - Department Information   
Language Turkish
Program Time (Year) 4
Max.Program Time (Year) 7
Program Quota 31
Extra Program Quota 19
Internships Status Have
.Graduate Degree FOOD ENGINEER
ÖSYM type SAY
About Programme

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik  (SDÜ GDM) Gıda Mühendisliği Lisans Programı Örgün Öğretim olarak yürütülen Lisans Programı; toplam olarak 4 yıllık süreden oluşmaktadır. 4 yıl (8 yarıyıl) ders geçme sistemi, ayrıca genel not ortalaması (GNO) 1.80’nin altında olması durumunda koşullu derslerin tekrarı şeklinde uygulanmaktadır. Örgün öğretimde İngilizce Hazırlık sınıfı 2007-2008 öğretim döneminden itibaren zorunlu halde iken, 2015-2016 öğretim döneminden itibaren isteğe bağlı olmuştur. Ayrıca, Stajlar ders dönemi dışında yapılmaktadır. Gıda Mühendisliği programında gerekli çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Gıda Mühendisliği’nin tüm yetkileriyle birlikte “lisans” derecesini almaya hak kazanmaktadırlar. 2014 öğretim döneminden günümüze Gıda Mühendisliği Örgün Öğretim Programı ile Kimya Mühendisliği bölümleri arasında Çift Anadal yapılabilmektedir. Fen edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Kimya Bölümleri ile Çift Anadal programı uygulaması ile ilgili ön görüşmeler yapılmış olup ilgili komisyonlar çalışmayı sürdürmektedir. Ayrıca, Kimya Mühendisliği, Kimya ve Biyoloji bölümleri, arasında Yandal Programı uygulaması yapılmaktadır. Bölümde 5 adet derslik, 1 adet toplantı salonu ve farklı branşlarda uzmanlaşmış 12 adet laboratuvar bulunmaktadır.



Bölümümüz misyon olarak gelişen ve değişen teknolojiyi takip eden ve elde ettiği bilgileri ve becerileri gıda üretimi, ürün geliştirme, kalite sağlama ve gıda kontrolü gibi alanlarda etkili kullanabilen, ülke ve yöre gereksinimlerini dikkate alarak güvenli ve kaliteli gıdaların üretim ve dağıtım sistemlerini tasarlama, geliştirme ve imal etmeye yönelik bilgi ve beceriye sahip, gıda endüstrisi, kamu kuruluşları ve üniversitelerce öncelikle tercih edilen nitelikli Gıda Mühendisleri yetiştirmeyi hedeflemiştir. Ayrıca, kamu ve tüketicilerin değişen gereksinimlerini göz önüne alarak sürekli gelişim anlayışıyla Gıda mühendisliği alanında lisans ve lisansüstü eğitimi veren, kendine güvenli, meslek etiğini sahip bireyler yetiştirmek ve ülke ve dünya da kabul gören bir eğitim ve araştırma kurumu olmayı vizyon edinmiştir.



Program, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans ve Doktora Programlarını yürütmektedir. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, “Yüksek Lisans” ve “Doktora” derecesi almaya hak kazanmaktadırlar. Bu programlarda; Bölüm akademik teşkilatı olarak “Gıda Teknolojisi” ve “Gıda Bilimleri” olmak üzere 2 adet anabilim dalı mevcuttur. Programda bu alt Bilim Dallarında lisansüstü eğitim-öğretim yapılmaktadır. Bölümümüzde 13 Profesör, 3 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 adedi Doktora derecesine sahip toplam 3 adet araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümde toplam akademik olarak 22 öğretim elemanı tam zamanlı olarak görev yapmaktadır. 


PROG. Director
Prof.Dr. Hakan Kuleaşan
ECTS and Erasmus Coordinator of the Department
Prof.Dr. Hakan Kuleaşan
History
Food Engineering Department was opened with the agreement in S.D.U. Agricultural Faculty Establishment by Council of Higher Education on 25th of Feb, 1994. At the beginning, in education year of 1994-1995, it started its life with 30 students in Atabey located 25 km far from city center. Our department moved to its new building in central campus being 7 km far from city center, and it still continues its education in the same place.
Food Engineering Department aims to process raw materials with most suitable method and by this way to avoid waste production, to increase the variety of healthy foods as a results of the utilization from raw materials for multi-purposes. Preservation of processed foods in terms of quantity and quality and design, development and control of suitable processes in marketing are also aimed in addition to the education and research about food control, sanitation and business.
Qualification Awarded
The graduates of Food Engineering Program have significant knowledge to study in areas such as food production, quality control and product development. Students who successfully complete the necessary studies in the Food Engineering program are entitled to receive the "Bachelor's" degree with all the powers of Food Engineering.
Admission Requirements
The Department of Food Engineering only accepts High School Graduates succeeded in OSYM exam and the specified vocational school students succeeded in DGS exam.
Higher Grade Transition
Graduates with the Bachelor s Degree can continue their postgraduate education in the area of Food Engineering or in other specified areas.
Graduation Requirements
During the education period of Süleyman Demirel University, Faculty of Engineering, Department of Food Engineering, Food Engineer candidates in our department complete a total of 240 ECTS during their 8-semester education and graduate.
According to the SDU exam regulations, students must complete the current program with a GPA of at least 2.00, provided that they take all the necessary courses for graduation and are successful in these courses. GPA is also the graduation grade point average. In addition to the course credits required to graduate, students have to complete 30 business days of business internship.
Occupational Profiles of Graduates
Food Engineering graduates work in ministries such as the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, the Ministry of Science, Industry and Technology, the Ministry of Labor and Social Security, and the Ministry of European Union, both as expert staff and as engineers. It is also possible to work in institutions such as the Turkish Patent Institute (TPI), Turkish Standards Institute (TSE), Provincial Directorates of Agriculture, Agriculture and Rural Development Support Institution (TKDK), Undersecretariat of Treasury, State Supply Office and Undersecretariat of Customs. Graduated Food Engineers can mostly prefer to work in the private sector in production, R&D, sales and marketing, quality control departments.
Assessment and Grading
SDU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. are held for education, examination and gradutaion.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1013&lang=en