Gıda Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 31
Ek Kontenjanı 19
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı GIDA MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik  (SDÜ GDM) Gıda Mühendisliği Lisans Programı Örgün Öğretim olarak yürütülen Lisans Programı; toplam olarak 4 yıllık süreden oluşmaktadır. 4 yıl (8 yarıyıl) ders geçme sistemi, ayrıca genel not ortalaması (GNO) 1.80’nin altında olması durumunda koşullu derslerin tekrarı şeklinde uygulanmaktadır. Örgün öğretimde İngilizce Hazırlık sınıfı 2007-2008 öğretim döneminden itibaren zorunlu halde iken, 2015-2016 öğretim döneminden itibaren isteğe bağlı olmuştur. Ayrıca, Stajlar ders dönemi dışında yapılmaktadır. Gıda Mühendisliği programında gerekli çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Gıda Mühendisliği’nin tüm yetkileriyle birlikte “lisans” derecesini almaya hak kazanmaktadırlar. 2014 öğretim döneminden günümüze Gıda Mühendisliği Örgün Öğretim Programı ile Kimya Mühendisliği bölümleri arasında Çift Anadal yapılabilmektedir. Fen edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Kimya Bölümleri ile Çift Anadal programı uygulaması ile ilgili ön görüşmeler yapılmış olup ilgili komisyonlar çalışmayı sürdürmektedir. Ayrıca, Kimya Mühendisliği, Kimya ve Biyoloji bölümleri, arasında Yandal Programı uygulaması yapılmaktadır. Bölümde 5 adet derslik, 1 adet toplantı salonu ve farklı branşlarda uzmanlaşmış 12 adet laboratuvar bulunmaktadır.



Bölümümüz misyon olarak gelişen ve değişen teknolojiyi takip eden ve elde ettiği bilgileri ve becerileri gıda üretimi, ürün geliştirme, kalite sağlama ve gıda kontrolü gibi alanlarda etkili kullanabilen, ülke ve yöre gereksinimlerini dikkate alarak güvenli ve kaliteli gıdaların üretim ve dağıtım sistemlerini tasarlama, geliştirme ve imal etmeye yönelik bilgi ve beceriye sahip, gıda endüstrisi, kamu kuruluşları ve üniversitelerce öncelikle tercih edilen nitelikli Gıda Mühendisleri yetiştirmeyi hedeflemiştir. Ayrıca, kamu ve tüketicilerin değişen gereksinimlerini göz önüne alarak sürekli gelişim anlayışıyla Gıda mühendisliği alanında lisans ve lisansüstü eğitimi veren, kendine güvenli, meslek etiğini sahip bireyler yetiştirmek ve ülke ve dünya da kabul gören bir eğitim ve araştırma kurumu olmayı vizyon edinmiştir.



Program, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans ve Doktora Programlarını yürütmektedir. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, “Yüksek Lisans” ve “Doktora” derecesi almaya hak kazanmaktadırlar. Bu programlarda; Bölüm akademik teşkilatı olarak “Gıda Teknolojisi” ve “Gıda Bilimleri” olmak üzere 2 adet anabilim dalı mevcuttur. Programda bu alt Bilim Dallarında lisansüstü eğitim-öğretim yapılmaktadır. Bölümümüzde 13 Profesör, 3 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 adedi Doktora derecesine sahip toplam 3 adet araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümde toplam akademik olarak 22 öğretim elemanı tam zamanlı olarak görev yapmaktadır. 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Hakan Kuleaşan
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Hakan Kuleaşan
Tarihçe
Gıda Mühendisliği Bölümü Yükseköğretim Yürütme Kurulu' nun, 25. 02. 1994 tarihinde S.D.Ü. Ziraat Fakültesinin kurulmasına yönelik aldığı kararla birlikte açılmıştır. Başlangıçta 30 öğrenci olarak 1994-1995 eğitim-öğretim yılında şehir merkezine 25 km. uzaklıkta olan Atabey ilçesinde Sosyal Hizmetler Genel müdürlüğünde Fakültemize devredilen binada eğitim-öğretime başlamıştır. 1999 yılında şehir merkezine 7 km uzaklıkta bulunan kampustaki yeni binasına taşınan bölümümüz eğitim ve öğretime halen burada devam etmektedir. Ayrıca 8 Mart 2012/2793 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Mühendislik Mimarlık Fakültesi kapatılarak şu an için bünyesinde Bilgisayar, Çevre, Elektronik ve Haberleşme, Endüstri, Gıda, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Kimya, Maden, Gıda, Otomotiv ve Tekstil Mühendisliği bölümlerini barındıran Mühendislik Fakültesi kurulmuştur. Program, Mühendislik Fakültesi bünyesinde lisans eğitim ve öğretimine devam etmektedir. 1998-1999 döneminden itibaren Yüksek Lisans, 2002-2003 döneminden itibaren Doktora programı sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Gıda Mühendisliği Bölümü Mezunları Gıda Üretimi, Kalite Kontrolü, ve Ürün Geliştirme gibi alanlarda çalışabilecek düzeyde bilgi sahibidir. Gıda Mühendisliği programında gerekli çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Gıda Mühendisliği’nin tüm yetkileriyle birlikte “lisans” derecesini almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Ortaöğretimden mezun olarak Lisans Eğitimine başlayacak öğrenciler ÖSYM' nin yaptığı YGS ve LYS sınavlarına girerek aldıkları MF-4 puan türüyle, önlisans mezunu olarak Lisans eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler ise ÖSYM’ nin yaptığı DGS sınavına göre Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümüne alınmaktadır. Ayrıca öğrencilerin; üniversiteler arası Yatay Geçiş ya da bölümler arası Yatay Geçiş şartlarımızı sağlayarak bölümümüze geçiş yapabilme imkanı da vardır.
Üst Kademeye Geçiş
Gıda Mühendisliği dalında lisans derecesi alan bir öğrenci Gıda Mühendisliği Alanında veya belirli diğer bazı dallarda lisans üstü çalışmalara devam edebilir.
Mezuniyet Koşulları
Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün eğitim öğretim süresi boyunca bölümümüzdeki Gıda Mühendisleri adayları 8 yarıyıllık eğitimleri boyunca toplam 240 AKTS’yi tamamlayarak mezun olmaktadırlar.
SDÜ sınav yönetmeliğine göre, öğrenciler mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 GNO ile tamamlamak zorundadırlar. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır. Öğrencilerin mezun olabilmesi için tamamlamaları gerekli olan ders kredisi yanında 30 iş günü işletme stajını tamamlamak durumundadırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Gıda Mühendisliği mezunları, başta Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı gibi bakanlıklarda gerek uzman kadrosu gerekse mühendis kadrosunda çalışmaktadırlar. Ayrıca Türk Patent Enstitüsü (TPE), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Tarım İl Müdürlükleri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Hazine Müşteşarlığı, Devlet Malzeme Ofisi ve Gümrük Müsteşarlığı gibi kurumlarda da çalışma imkanı mevcuttur.
Ölçme ve Değerlendirme
Süleyman Demirel Üniversitesi’nde önlisans ve lisans düzeyinde eğitim-öğretim programlarına katılan öğrencilerin kayıt, eğitim-öğretim, sınav, değerlendirme, diploma, izin, kayıt silme, akademik danışmanlık ve diğer işlemler ile ilgili esaslar SDÜ Önlisans ve Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile düzenlenmektedir.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1013&lang=tr