Makine Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 103
Ek Kontenjanı 2
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı MAKİNE MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Makine Mühendisliği, mekanik sistemlerin analizi, tasarımı, üretimi ve bakımı için fizik prensiplerinin uygulanmasını içeren bir mühendislik disiplinidir. Makine mühendisliği, en eski ve en geniş mühendislik disiplinlerinden biridir.



Makine mühendisliği, mekanik, kinematik, termodinamik, akışkanlar mekaniği ve enerji gibi temel kavramların iyi bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Makine mühendisleri, motorlu taşıtlar, uçaklar, ısıtma ve soğutma sistemleri, deniz taşıtları, üretim tesisleri, endüstriyel ekipman ve makineler, robotik, tıbbi cihazlar ve daha fazlasını tasarlamak ve analiz etmek için temel ilkelerin yanı sıra alandaki diğer bilgileri kullanır.



Mühendislik faaliyetlerinin en eskisi ve en geniş mühendislik alanı olan makine mühendisliği, makineler, enerji ve imalat yöntemleri ile ilgilenir. Makine mühendisleri takım tezgâhlarının yanı sıra endüstrinin tüm dalları için makineler ve donanımlar tasarlar ve imal ederler. Örneğin; türbinler, baskı presleri, hafriyat makineleri, besin işleyiciler, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, yapay kalpler ve uzuvlar, uçaklar, dizel lokomotifler, otomobiller, kamyonlar, kitle ulaşım araçları için motorlar vb. Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, vidalı veya pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.



Makine Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalları:



Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretiminin planlanması ve bakım konularında eğitim ve araştırma yapar. Bölümümüzde halihazırda, Mekanik, Makine Teorisi ve Dinamiği, Konstrüksiyon-İmalat, Enerji ve Termodinamik olmak üzere beş anabilim dalı mevcuttur.



Toplamda 10 Profesör, 5 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesi ve üçü Doktor olmak üzere 9 Araştırma Görevlisinden oluşan 29 öğretim elemanı tam zamanlı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca üç teknik personel, iki bölüm sekreteri bulunmaktadır.  Lisansüstü eğitimde 224 yüksek lisans, 41 doktora öğrencisi eğitimlerine devam etmektedir.



 



Vizyonumuz;



Üstün eğitim ve araştırmalarıyla evrensel standartları karşılayan, araştırma sonuçlarını toplumumuzun ve insanlığın yararına olan teknolojiye dönüştüren Türkiye'deki mühendislik bölümleri arasında lider bir bölüm olmaktır.



Misyonumuz;




  • temel mühendislik becerilerine ve problem çözme yeteneğine sahip ve yaşam boyu öğrenebilen,

  • zamanın ilerisinde, endüstriyel uygulamalarda veya diğer işlerde etkili bir şekilde çalışmak için temel bilim, matematik ve makine mühendisliğinde yeterli temele sahip olan,

  • makine mühendisliği alanındaki mühendislik problemlerini tespit edip tanımlayabilen,

  • modern mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, donanımı ve iletişim araçlarını kullanabilen,

  • problemleri kendi alanlarında veya ilgili alanlarda analitik düşünme yoluyla çözebilen,

  • hayat boyu öğrenmenin önemini kabul ederek kendi alanındaki gelişmeleri takip edip katkıda bulunabilen,

  • etkili iletişim kurabilen,

  • güçlü, etik ve profesyonel sorumluluğa sahip olan ve kaliteden ödün vermeyen,

  • bireysel sorumluluk alabilen ve bir ekibin parçası olarak çalışabilen makine mühendisleri yetiştirmek misyonumuzdur.



Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, 1418 sayılı kanuna göre 21 Şubat 1976 tarihinde Isparta Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi (D.M.M.A.) bünyesinde açılmış ve 1976-1977 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına ait Gülkent Ortaokulu binasında eğitim-öğretime başlamıştır. Daha sonra Isparta D.M.M.A.,  20 Temmuz 1982 tarihinde 2547 sayılı K.H.K. ile, Akdeniz Üniversitesine bağlanarak Isparta Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretime devam etmiştir. 11 Temmuz 1992 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesinin kurulması ile Mühendislik-Mimarlık Fakültesine bağlanmıştır. 8 Mart 2012 tarih ve 2012/2793 karar sayılı resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi olarak ikiye bölünmüştür. Bölümümüz halen Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretimine devam etmektedir. Ayrıca Bölümümüzde 1984-1985 eğitim-öğretim yılından itibaren yüksek lisans ve 1993-1994 eğitim-öğretim yılından itibaren doktora programları sürdürülmektedir.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Mehmet Cengiz KAYACAN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Ertuğrul DURAK
Sekreter
Personel Mustafa DİNÇER
Sekreter
Personel Asiye DEMİRALAY
Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, 1418 sayılı kanuna göre 21 Şubat 1976 tarihinde Isparta Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi (D.M.M.A.) bünyesinde açılmış ve 1976-1977 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına ait Gülkent Ortaokulu binasında eğitim-öğretime başlamıştır. Daha sonra Isparta D.M.M.A., 20 Temmuz 1982 tarihinde 2547 sayılı K.H.K. ile, Akdeniz Üniversitesine bağlanarak Isparta Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretime devam etmiştir. 11 Temmuz 1992 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesinin kurulması ile Mühendislik-Mimarlık Fakültesine bağlanmıştır. 8 Mart 2012 tarih ve 2012/2793 karar sayılı resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi olarak ikiye bölünmüştür. Bölümümüz halen Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretimine devam etmektedir. Ayrıca Bölümümüzde 1984-1985 eğitim-öğretim yılından itibaren yüksek lisans ve 1993-1994 eğitim-öğretim yılından itibaren doktora programları sürdürülmektedir.
Kazanılan Derece
Makina Mühendisliği Bölümü, yüksek öğretimde mühendislik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Makina Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Lise Diploması ve ÖSYM Belgesi(Y-ÖSS,SAY-2 Puanı)
Üst Kademeye Geçiş
Yeterli şartları sağlamaları koşuluyla değişik displinlerde(Tekstil Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Malzeme ve Metalurji Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Gemi Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği)Yandal ve Çift Anadal imkanları mevcuttur.
Mezuniyet Koşulları
Yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamak ve toplam 45 işgünü staj yapmak.
Mezun İstihdam Olanakları
İŞKUR,MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI,KAMU VE ÖZEL SEKTÖR
Ölçme ve Değerlendirme
ARA SINAV, ÖDEV, PROJE, YIL SONU SINAVI



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1014&lang=tr