GRAFİK TASARIMI TEZLİ YÜKSEK LİSANS - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Enstitümüz, Üniversite Senatosunun 14.04.2005 ve 199/3 sayılı kararı Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü’nün 22/04/2005 tarih ve B.30.2.SDÜ.0.70.72.244/463-4746 sayılı yazısı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na kuruluşu teklif edilmiştir. Karar, 03.06.2005 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi ile 2809 Sayılı Kanun’un 6. maddesi uyarınca, söz konusu teklifimiz uygun görülmüştür. Enstitümüz bünyesinde Grafik Tasarımı Anasanat dalında yüksek lisans eğitimi verilmektedir.


Bölüm Başkanı
Prof. Yusuf KEŞ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Ece Çalış ZEĞEREK
Sekreter
Personel Ramazan Gül
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Yusuf KEŞ
Program Başkanı
Prof. Yusuf KEŞ
Tarihçe
Üniversitemizin 03.07.1992 tarih ve 3837 Sayılı kuruluş kanunu ile açılan Güzel Sanatlar Enstitüsü’nün, 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında faaliyete geçirilmesi; Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Resim, Grafik, Tiyatro, Geleneksel Türk El sanatları ve Arkeoseramik anasanat dallarının Güzel Sanatlar Enstitüsü bünyesine aktarılması konusundaki Üniversitemiz Rektörlüğü’nün teklifi, Üniversitemiz Senatosunun 14.04.2005 ve 199/3 sayılı kararı ile kabul edilerek Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü’nün 22/04/2005 tarih ve B.30.2.SDÜ.0.70.72.244/463-4746 sayılı yazısı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na teklif edilmiştir. Karar, 03.06.2005 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi ile 2809 Sayılı Kanun’un 6. maddesi uyarınca, söz konusu teklif uygun görülmüştür. Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Grafik Tasarım Anasanat dalında yüksek lisans eğitimi verilmektedir.
Kazanılan Derece
Grafik Tasarımı Anasanat Dalı Yüksek Lisans derecesi
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların; Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin Grafik Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı ile Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümlerinden birinden lisans diplomasına sahip olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Grafik Tasarımı Yüksek Lisans Programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Grafik Tasarımı Anasanat dalında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer anasanat/anabilim dallarında sanatta yeterlilik/doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
2 yarıyıl ders dönemini başarı ile tamalayan öğrencinin bilimsel araştırma yöntemleri doğrultusunda alanıyla ilgili bir tez hazırlaması ve jüri önünde bu hazırlayacağı tezi savunması istenmektedir. Savunma sonucunda başarılı bulunan öğrenci mezuniyet koşullarını sağlamış olur.
Mezun İstihdam Olanakları
• Mezun öğrenciler, SanattaYeterlik/Doktora programlarına devam etmek üzere akademik düzeyde bir çalışmaya yönelebilir.
• Reklam ajansları, TV kanalları, elektronik yayıncılık, web tasarımı, çizgifilm-animasyon, gazete ve dergi yayıncılığı gibi alanlarda tasarımcı olarak çalışabilir.
• Özel ya da resmi kurumlarda tasarım danışmanlığı yapabilir.
• Bağımsız bir tasarımcı olarak çalışabilir ve farklı müşteri projelerini yönetebilirler.
• Logo tasarımı, illüstrasyon, ambalaj tasarımı, sosyal medya görselleri gibi hizmetler sunabilirler.
• Küresel pazarlarda (örneğin Upwork, Fiverr gibi platformlarda) projeler üstlenebilirler.
• Üniversitelerde, özel tasarım okullarında veya atölyelerde grafik tasarım eğitmeni olarak görev alabilirler.
• Online platformlarda (Udemy, Skillshare gibi) kurslar oluşturabilirler.
• Video oyunları için konsept tasarımı, karakter tasarımı veya görsel arayüz tasarımı yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Dönem boyunca bir arasınav (vize) ve bir yarıyıl sonu (final) sınavı gerçekleştirilir. Dersi veren öğretim elemanının inisiyatifi ile başka sınavlar ve etkinlikler de gerçekleştirilebilir. Öğrencinin başarısı; yarıyıl içi sınavları ile yarıyıl içinde yapılan ödev, uygulama ve benzeri çalışmalardaki başarı düzeyi, yarıyıl sonu sınavı ve tez çalışması sonuçları değerlendirilerek belirlenir.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=10146&lang=tr