Kimya Mühendisliği İngilizce (%30) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 0
Ek Kontenjanı 0
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü 2008 yılında kurulmuştur. 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında lisans programı açılmıştır.

VİZYONUMUZ: Araştırmacı, mesleki açıdan donanımlı, iş birliğine açık, öğrenmeyi/öğretmeyi seven ve mesleğine kendini adayan, mühendislik teknolojilerini kullanabilen, edindiği teorik bilgileri uygulamaya dökebilen, yaşam boyu öğrenmeye açık olup kendini geliştirebilen, yetiştireceği öğrenciler başta olmak üzere her bireye hoşgörüyle ve nesnel bir bakış açısıyla yaklaşabilen, düşüncelerini özgürce ifade edebilen, eleştirebilen, bilimsel düşünme becerisine sahip, görevlerinin bilincinde, sorumluluk sahibi, yaratıcı/üretken mühendisler ve akademisyenler yetiştirebilen bir bölüm olmaktır.

MİSYONUMUZ: SDÜ Kimya Mühendisliği Bölümü "Endüstri ve toplumun günümüzdeki ve gelecekteki taleplerini karşılamak için bilgiye ulaşma yollarına ve en son teknolojiyi kullanma yeteneğine sahip Kimya Mühendisleri yetiştirmeyi ve bu doğrultuda lisans ve yüksek lisans programlarını geliştirmek suretiyle, sanayinin sorunlarına yönelik araştırma çalışmaları yapmayı ve bu araştırmaların sonucunda ortaya çıkan bilimsel verileri endüstriye aktarmayı" amaç edinmiştir.

Kimya Mühendisliği Programı Eğitim Amaçları (2022-2023)

Mezuniyet sonrası birkaç yıl içinde Süleyman Demirel Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunları;

  • PEA 1: Kimya mühendisliğinin ileri teknolojik alanlarında gerçekleştirilen bölgesel, ulusal ve uluslararası projelerde, üretim, kalite, tasarım, yönetim, eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde görev alabilir.
  • PEA 2: Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmalarında liderlik görevi üstlenebilir.
  • PEA 3: Hedef ve kısıtları tanımlayarak tasarım yapabilir, mühendislik sorunlarına yenilikçi çözümler getirip, öncelikli alanlarda sanayinin gelişmesine katkı sağlayarak ve/veya serbest mühendislik hizmetleri verebilir.
  • PEA 4: Yer aldığı ulusal veya uluslararası çalışmalarda, mühendislik alanında rekabeti sağlayan, sürdürülebilir, güvenli ve çevre bilincine duyarlı çözümler üretebilir.
  • PEA 5: Yaşam boyu öğrenme prensibini benimsediği için, kimya mühendisliği programında edindiği kazanımları koruyarak ve yeni teknolojileri kullanarak, sahip olduğu mesleği geliştirebilir.


Bu "Program Eğitim Amaçları", eğitim-öğretim planları, mesleki stajlar, projeler, seminerler, ders dışı faaliyetler ve kurumsal katkılar gibi mekanizmalarla desteklenmekte; işverenler, sanayi ve mesleki odaları ile yapılan görüşmeler (Danışma kurulu toplantıları ve anketlerle süreç içerisinde bir değerlendirilmekte ve güncellenmektedir. 

Yüksek Öğretim Yürütme Kurulunun 21.12.2011 tarihli toplantısında Kimya Mühendisliği Bölümünde Kimyasal Teknolojiler, Proses ve Reaktör Tasarım, Temel İşlemler ve Termodinamik Anabilim dallarının açılması uygun görülmüştür. Şuan bölümümüzde üç anabilim dalında çalışmalar yürütülmektedir.

- Kimyasal Teknolojiler Anabilim Dalı
- Proses ve Reaktör Tasarım Anabilim Dalı
- Temel İşlemler ve Termodinamik Anabilim Dalı

Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü 2008 yılında kurulmuştur. 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında lisans programı açılmıştır. 2014 yılında yüksek lisans 2022 yılında ise doktora eğitimine başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Kimya Mühendisliği alanında Lisans derecesi EQF-LLL - 6. Düzey
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FD notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. 25 işgünü laboratuvar ve 25 işgünüÜretim olmak üzere toplam 50 işgünü staj zorunluluğu vardır.
Mezun İstihdam Olanakları
Kimya Mühendisliği temel bir mühendislik dalı olup, günümüzde üretim yapılan hemen hemen tüm süreçlerde ihtiyaç duyulan bir meslektir. Kamu ve özel sektörde çok geniş bir çalışma alanı olan kimya mühendisleri, üretim yapılan her tür fabrika işletmesinde, araştırma-geliştirme birimlerinde, teknik servis, satış ve pazarlama alanlarında, teknik ve idari görevlerde çalışabilecekleri gibi kendi özel işletmelerinde de üretim yapma veya hizmet verme imkanına sahiptirler. Kimya mühendislerinin görev alabileceği alanlar arasında petrokimya, boya, plastik, kağıt, deterjan, cam, çimento, şeker, gübre vb. sanayi dalları sayılabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ hükümleri geçerlidir.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1020&lang=tr