Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
4
|
Azami Süresi (Yıl)
|
7
|
Kontenjanı
|
31
|
Ek Kontenjanı
|
19
|
Staj Durumu
|
Var
|
Mezuniyet Unvanı
|
Gıda Mühendisliği
|
ÖSYM Tipi
|
SAY
|
Program İçeriği
Gıda Mühendisliği lisans programı, gıda üretimi, işleme, kalite kontrol ve güvenliği konularında bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlar. Program; gıda kimyası, mikrobiyoloji, mühendislik tasarımı, gıda işleme teknolojileri ve kalite yönetimi gibi dersleri içerir.
|
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Tarihçe
Gıda Mühendisliği Bölümü Yükseköğretim Yürütme Kurulu' nun, 25. 02. 1994 tarihinde S.D.Ü. Ziraat Fakültesinin kurulmasına yönelik aldığı kararla birlikte açılmıştır. Başlangıçta 30 öğrenci olarak 1994-1995 eğitim-öğretim yılında şehir merkezine 25 km. uzaklıkta olan Atabey ilçesinde Sosyal Hizmetler Genel müdürlüğünde Fakültemize devredilen binada eğitim-öğretime başlamıştır. 1999 yılında şehir merkezine 7 km uzaklıkta bulunan kampustaki yeni binasına taşınan bölümümüz eğitim ve öğretime halen burada devam etmektedir. Ayrıca 8 Mart 2012/2793 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Mühendislik Mimarlık Fakültesi kapatılarak bünyesinde Bilgisayar, Çevre, Elektronik ve Haberleşme, Endüstri, Gıda, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Kimya, Maden, Gıda, Otomotiv ve Tekstil Mühendisliği bölümlerini barındıran Mühendislik Fakültesi kurulmuştur. Ardından bölümümüz, 2023 yılı itibariyle bünyesine Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve İstatistik Bölümlerini de bünyesine alarak Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde eğitim öğretimine devam etmektedir. Program, Mühendislik Fakültesi bünyesinde lisans eğitim ve öğretimine devam etmektedir. 1998-1999 döneminden itibaren Yüksek Lisans, 2002-2003 döneminden itibaren Doktora programı sürdürmektedir.
|
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan mezunlar "Gıda Mühendisliği Lisans Diploması" alır.
|
Kabul Koşulları
Programa kabul için adayların lise diplomasına sahip olması ve ÖSYM sınavında yeterli puanı alması gerekmektedir.
|
Üst Kademeye Geçiş
Program mezunları, gıda mühendisliği, biyoteknoloji ve beslenme bilimleri gibi alanlarda yüksek lisans ve doktora programlarına devam eder.
|
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet için toplam 240 AKTS kredi tamamlanır ve staj süreçleri tamamlanır.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, gıda endüstrisinde, kalite kontrol laboratuvarlarında, araştırma merkezlerinde ve kamu kurumlarında mühendis olarak çalışır.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri tarafından belirlenir ve üniversite yönetmeliklerine uygun şekilde gerçekleştirilir.
|
https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=10331&lang=tr
|