Sanat Tarihi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 72
Ek Kontenjanı 6
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Misyon: Bölümümüz, sanat tarihinin her alanında uluslararası düzeyde çalışmalar yapabilecek bilgilere sahip ve edindiği
bilgileri diğer disiplinlere uygulama becerisini kazanmış, eleştirel bakan ve düşünebilen, karşılaştığı sorunlara çözüm
getirebilen, bulunduğu konumda öncü ve evrensel değerlere saygılı bireyler yetiştirmeyi ve kaliteli bilimsel çalışmalar ve
araştırmalar yaptırmayı hedefler.
Vizyon: Yapılan kaliteli bilimsel yayınları ve projeleriyle, bilim ve teknolojinin baş döndürücü gelişmesinin bir sonucunda
ortaya çıkan popüler araştırma alanlarına yönelerek kendisini sürekli yenileyen ve geliştiren akademik personeliyle, bilgi
üretme ve sahip olduğu eğitimi gerçek hayatta uygulayabilme becerisini kazanmış olarak yetiştirilen bireylerle, ulusal ve
uluslararası alanda tanınan, öncü bir bölüm olmaktır.
Eğitim ve Öğretim:Eğitim yılı her biri 14 haftadan oluşan iki dönemden oluşmaktadır. Güz dönemi, Eylül ayında ve Bahar
dönemi de Şubat ayının sonunda başlamaktadır. Bölümümüzde verilen her bir ders, bireysel çalışmayı pekiştirmek
amacıyla uygulama dersleriyle desteklenir.
Kabul ve Kayıt Koşulları:Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi
tarafından yapılan süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda
öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir
öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Mezuniyet Şartları: Sanat Tarihi Lisans programından mezun olabilmek için eğitim-öğretim programında yer alan tüm
zorunlu dersleri ve alması gereken seçmeli derslerin tamamını başarması, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00
olması ve toplam 240 AKTS kredilik iş yükünü tamamlaması gerekir.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğretim Üyesi Evren Yılmaz
BEK Üyeleri
Arş.Gör. Ali Rıza Bilgin
BEK Üyeleri
Dr.Öğretim Üyesi Ercan Verim
BEK Üyeleri
Dr.Öğretim Üyesi Hilal Yakut İpekoğlu
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Doğan Demirci
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Süreyya Eroğlu Bilgin
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Muhsine Eda Armağan
Tarihçe
Sanat Tarihi Bölümü 2006-2007 eğitim-öğretim yılında kurulmuş, kendi içinde Türk ve İslam Sanatı, Bizans Sanatı, Batı Sanatı ve Türk Dünyası ve Ortaçağ Kültürleri Arkeolojisi olmak üzere dört ana bilim dalına ayrılmıştır. Bölümümüzde halen dört Ana Bilim Dalı altında beş öğretim üyesi ve iki araştırma görevlisi görev yapmaktadır. 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilk lisans öğrencilerini almaya başlayan bölümümüzde yarı yıl başına 14 hafta olmak üzere sekiz yarı yıl eğitim verilmektedir.
Kazanılan Derece
Tezli yüksek lisans programı, 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, EABD/EASD başkanlığının öngördüğü zorunlu ve/veya seçmeli en az yedi ders, seminer dersi, tez çalışması ve seçilmesi halinde uzmanlık alan dersinden oluşur. Tezli yüksek lisans programı öğrencisinin tez aşamasına geçebilmesi için aldığı bütün derslerden başarılı olmak koşuluyla ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,00 olması, seminer dersi dahil en az 60 AKTS kredilik dersi başarması gerekir. Mezuniyet koşulları ile ilgili olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri esas alınmaktadır.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=34228&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5
Kabul Koşulları
Her lisansüstü program için kontenjan ve başvuru koşulları, EABD/EASD akademik kurulunun teklifi, EK kararı ve Senato onayı ile belirlenir ve ilgili enstitü tarafından usulüne uygun olarak duyurulur. Her yarıyıl için yeni öğrenci kontenjanları EABD/EASD öğretim üyelerinin danışmanlık yükleri dikkate alınarak tespit edilir.
Lisansüstü programlara öğrenci kabulü için başvuru, adaylarda aranacak koşullar, bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavı ve başvuruların değerlendirilmesinde Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır.
Üst Kademeye Geçiş
Tezli yüksek lisans programı öğrencisinin tez aşamasına geçebilmesi için aldığı bütün derslerden başarılı olmak koşuluyla ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,00 olması, seminer dersi dahil en az 60 AKTS kredilik dersi başarması gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Tezi kabul edilen öğrenci; tez savunma sınav tarihini takip eden bir ay içerisinde, üç kişiden oluşan jüri için tezinin beş adet, beş kişiden oluşan jüri için tezinin yedi adet ciltlenmiş ve elektronik ortamda kaydedilmiş üç kopyasını (taşınabilir bellek) ve YÖK tarafından istenen belge ve dokümanları tamamlayarak enstitüye teslim eder. EYK kararı ile öğrenci yüksek lisans derecesi almaya hak kazanır.

EYK, talep edilmesi halinde, teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci, koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde enstitü ile ilişiği kesilir.

Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin tamamlamış olduğu EABD/EASD programının onaylanmış adı yer alır.

Mezuniyet tarihi, tezin sınav jüri üyeleri tarafından imzalı nüshasının enstitüye teslim edildiği tarihtir.

Öğrenciye diploma ile birlikte program süresince almış olduğu derslerin not dökümü verilir.

Tezin tesliminden itibaren üç ay içerisinde yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafından YÖK Başkanlığına gönderilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve koruma kurullarında; valilikler, belediyeler, Milli Eğitim Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, kütüphane ve arşivlerde iş olanağı bulabilirler. Ayrıca özel müzelerde, mimarlık ve restorasyon şirketlerinde, sanat galerileri ve kültür merkezleri gibi alana ilişkin özel sektörde çalışabilir ve yüzey araştırması-arkeolojik kazılara katılabilirler. Ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde akademik kariyerlerini sürdürebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak SDÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Ders, uygulama ve sınavların yabancı dilde yapılabilmesi için ilgili öğretim üyesinin, 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olması gerekir.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=34228&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=10332&lang=tr