İstatistik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 21
Ek Kontenjanı 1
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İstatistik Bölümü 2012 yılında açılmış olup, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencileri ile eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu bölüm yüksek öğretimde İstatistik Bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir.

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İstatistik Bilimi alanında lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak/sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları (örneğin Erasmus) kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler, Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir. Bu kapsamda Üniversitemize gelmek isteyen öğrenciler üniversitemizin gerekli birimlerinden bilgi alarak başvurularını yapabilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci İstatistik Bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans derecesine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için 240 AKTS kredisi karşılığı lisans ders programından ders alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca genel not ortalamasının 2.0 / 4.0 olmak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
İstatistik bölümünden mezun olan öğrenciler, istatistikçi unvanı ile kamu ve özel kuruluşlarda; karar alma, bilgi işlem merkezleri, istatistiksel işlem ve kalite kontrol, pazar araştırmaları, psikolojik ve sosyolojik araştırmalar, biyolojik ve ekolojik araştırmalar gibi alanlarda çalışma imkanlarına sahiptirler. Bölümden mezun olan öğrenciler; Akademisyen, Bilgisayar Programcısı, sistem analisti, üretim personeli bankalarda ve sigorta şirketlerinde uzman olarak çalışabilmektedirler. Kamu sektöründe; Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı, bakanlıklar, kamu bankaları, Sosyal Güvenlik Kurumunda, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, ÖSYM, Sayıştay, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, TCDD, THY, TRT, TSK hazine müsteşarlığı, TSK, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, TÜBİTAK gibi kurumlarda çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme yer alabilir. Değerlendirme kuralları ve daha fazla bilgi için http://oidb.sdu.edu.tr/index.php?dosya=yonetmelikler&tur=2 adresinden yararlanılabilir.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=10335&lang=tr