Kimya - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 21
Ek Kontenjanı 1
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Fakültemiz 11 Temmuz 1992 tarihinde, 21281 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 03/07/1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile kurulmuştur. 1993-1994 Eğitim-Öğretim yılında Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı olmak üzere 6 bölüm ve toplam 208 öğrenci ile öğretime başlamış olup sonraki yıllarda diğer bölümlerimizde açılmıştır. Fakültemiz, Şubat 2005 te Doğu kampüs teki 6 modül halinde inşa edilen daimi binasına taşınmıştır. 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında tüm bölümlerin ikinci öğretiminin açılmasıyla öğrenci sayımız ikiye katlamıştır.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Ayşegül Öksüz
Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 1993 yılında kurulmuştur. 1993-1994 yılları arasında ilk öğrencilerini almaya başlamış ve eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür.
Kazanılan Derece
Bu bölüm yüksek öğretimde Kimya Bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir.
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Kimya bilimi alanında lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, YÖK tarafından belirlenen sınavı başarmış olmak zorundadır.
Bölümün belirlediği kontenjanlar dahilinde eşdeğer proğramda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay/dikey geçiş için başvurabilir. Bu durumdaki öğrencilerin kabulu bu amaçla bölüm öğretim elemanlarından kurulan komisyonun incelemesi ile belirlenir.
Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları (örneğin Erasmus) kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler Kimya Dalı`nda İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir. Bu kapsamda Üniversitemize gelmek isteyen öğrenciler programa başvuru ve kayıt işlemlerini Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Erasmus Ofisine yapmaktadırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Kimya bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans derecesine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek için 240 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisans ders programından ders alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Tekstil sektörü: Türkiye bir tekstil cenneti sayılabilir. Buradaki çalışma olanaklarını tekstil boyar maddeleri formüle edip satışını yapmak, tekstil boyama, iplik boyama, boyahanelerde sorumlu müdürlük şeklinde kısaltmak mümkün.

İlaç sektörü: Türkiye’de ilaç üretimi yapan pek çok firma vardır. Bunların içinde kalite kontrolden üretime, mikrobiyolojiden ve ar-ge’den ruhsatlandırmaya, laboratuar içi ve masa başı olarak tabir edilebilecek pek çok konum mevcuttur.

Gıda sektörü: Gıda fabrikalarının kalite kontrol birimlerinde ve üretimde gıda mühendisleri ile birlikte çalışma fırsatı bulunabilir.

Akademik kariyer: Lisans mezunu olduktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alırken araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutmak veya uzman kadrolarında istihdam edilebilirsiniz.

Kâğıt sektörü: Kâğıdın belli aşamaları alması sırasında analiz işlemlerini üstlenecek kimya mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Tıp merkezlerinin tahlil laboratuarları: Biyokimya alanında uzmanlaşanlar, biyokimya alanında girdikleri Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan sonra bir laboratuarda istihdam edilebilir.

Öğretmenlik: Pedagojik formasyon ile ilgili son zamanlarda bazı haberler gelmişti, son durumu bilmiyorum ama eskiden pedagojik formasyon almak üzere tezsiz yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler önce sözleşmeli, zamanla ve şansları varsa kadrolu lise öğretmeni olarak istihdam edilebildi. Özel okullar ve dershaneler de alternatif eğitim kurumları olarak öne çıkmaktadır. Bunlardaki özlük hakları ve çalışma şartları bir devlet lisesine göre oldukça ağırdır.

Satış “mühendisliği”: Kimyada en kolay bulunabilecek iş ortamı satışta uzmanlaşmaktır. Kimyasal maddeler, cihazlar ve cam malzemeleri ithal edip satmaktan ibaret bir meslek, en yaygın ve getirisi en az olan iş kolu gibidir.

Servis “mühendisliği”: Servis mühendisi olmak için bir veya birkaç cihaz hakkında derinlemesine bilgiye sahip olmak, yeri geldiğinde müşterinin iş yerine giderek tamirat ve bakım işlemleri yürütebilmek gereklidir. Satış “mühendisi” olarak başlayıp servis “mühendisi” olmak mümkün olabiliyor.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi ve performans değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir. Bölüm öğrencilerinin 4 yıllık eğitim süresince 240 AKTS kredilik ders almaları gerekmektedir. Her ders için 100 üzerinden yapılan değerlendirmeye göre sınavdan geçmeleri gerekmektedir. Sınav notları 4 üzerinden yapılan değerlendirmeye dönüştürülerek, öğrencilerin dersten geçebilmek için 2 ve üzerinde not almaları gerekmektedir.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=10337&lang=tr