Tekstil Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Ek Kontenjanı 1
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekstil Mühendisliği
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Tekstil Mühendisliği Bölümü, 1994-1995 Eğitim ve Öğretim yılında lisans düzeyinde eğitim ve öğretime başlamıştır. Bölümüzde 8 Profesör,  4 Dr. Öğr. Üyesi, 1 Teknisyen ve 1 Sekreter olmak üzere 12 akademik personel ve 2 idari personel görev yapmaktadır.  1998-1999 Eğitim ve Öğretim yılında ilk mezunlarını veren bölümümüzün, 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılında Hazırlık Sınıfı, 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında II. Öğretim programı açılmıştır. . Bölümümüzde 1999 yılında yüksek lisans programı açılmıştır.  Doktora programı ise 2005 yılında açılmış olup, 2005 yılı güz döneminde ilk öğrencilerini almıştır.  Bölümümüzde Penye İplik Eğirme İşletmesi, dokuma ve örme makinaları,  Konfeksiyon Makinaları, Fiziksel ve  Kimyasal Tekstil Testleri, Tekstil CAD/CAM  Laboratuvarları ile çoğunlukla proje ve Lisansüstü çalışmalarda kullanılan Konfor Laboratuvarı, Nano Tekstil Laboratuvarı, Mikrokapsül ve Polimer Sentezleme Laboratuvarı ve Nanokaplama Laboratuvarı  mevcuttur. Bölümümüz, Avrupa'nın çok sayıda üniversitesi ile yaptığı Erasmus Anlaşmaları ile öne çıkmaktadır. Öğrencilerimiz, eğitimlerinin bir kısmını bahsedilen üniversitelerde alabilmektedirler.



Daha fazla bilgi için: https://muhendislik.sdu.edu.tr/tekstil/tr/


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. İbrahim ÜÇGÜL
Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi bünyesinde 1995 yılında Eğitim-Öğretime başlayan Tekstil Mühendisliği Bölümü, 8 Profesör, 4 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 araşrtırma görevlisi olmak üzere 13 Öğretim Üyesi ve biri doktorasını tamamlamış 2 Araştırma Görevlisi ile eğitime devam etmektedir. 1998-1999 Eğitim ve Öğretim yılında ilk mezunlarını veren bölümümüzün, 2003-2004 yılında Hazırlık Sınıfı, 2004-2005 Eğitim ve Öğretim yılında II. Öğretim programı açılmıştır. Bölümümüzde 1999 yılında yüksek lisans programı açılmıştır. Doktora programı ise 2005 yılında açılmış olup, 2005 yılı güz döneminde ilk öğrencilerini almıştır.
Kazanılan Derece
Tekstil Mühendisliği Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay veya dikey geçişlerle öğrenimine devam edebilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Tekstil Mühendisliği bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans derecelerine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için bir öğrencinin yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri (240 AKTS) alması ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlaması ve toplam 60 iş günü olan stajı da başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, iplik, dokuma, örme, terbiye, konfeksiyon gibi tüm tekstil iş kollarında faaliyet gösteren tekstil fabrikalarında üretimden veya kalite kontrolden sorumlu tekstil mühendisi olarak çalışabilirler. Son yıllarda açılan Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde de lisasüstü eğitimlerine de devam ederek araştırmacı olarak çalışabilirler. Ayrıca ürün kontrolörü olarak bazı kamu kurumlarında da tekstil mühendisi olarak görev yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav ve değerlendirme arasınav ve finaller yanında farklı uygulama ve proje çalışmalarıyla da desteklenmektedir. Bu konudaki daha ayrıntılı bilgi, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lisans Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği için https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16195&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=10345&lang=tr