ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA TEZLİ YÜKSEK LİSANS - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı 111
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

GENEL BİLGİLER



Şehir ve Bölge Planlama Mesleği



Şehir ve Bölge Planlama, Türkiye’de kentleşme ve bölgesel kalkınma sorunları çerçevesinde bilimsel yöntemlere dayanılarak yapılan araştırma, plan, program ve projelerin hazırlanmasını ve bu amaçla girişilecek çabaların gerçekleştirilmesini kapsayan bir disiplindir.



Yerleşmelerin mekânsal gelişimi; ulusal, bölgesel ve kentsel ölçekte, ekonomik, sosyo- kültürel tercihler ve fiziki eşikler temelinde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla Şehir ve Bölge Planlama mesleğinin ilgi alanını doğa bilimlerinden sosyal bilimlere kadar uzanan geniş bir çalışma alanı oluşturur.



Bir şehir plancısı, ülke kalkınması, bölgesel gelişme politika ve stratejilerinin belirlenmesi, toplumsal ve mekânsal gelişmenin yönlendirilmesi veya metropoliten alanların planlanması gibi üst düzey kararlardan, kentsel ve kırsal alanların geliştirilmesi gibi alt düzey kararların alınabilmesine esas tasarım, dönüşüm ve koruma gibi farklı konularda bilgi sahibi olarak ve müdahale edebilecek beceride bölümden mezun olur.



Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunları; Plan Müellifi Yeterlilik Belgesi ile kamu ve özel sektörde planlama işlerini hazırlayarak plan işlerini imzalayabilecekleri gibi, gayrimenkul geliştirme kurumları, bankalar, sanayi kuruluşları, toplu konut kuruluşları, yatırım firmalarında da şehir plancısı olarak görev yapabilirler. Bir şehir plancısı kamu sektöründe, Bakanlıklardan belediyelere kadar değişik kademelerde ve mevkilerde görev alabilmektedir.



Şehir Plancısı Adaylarında Gereken Nitelikler



Şehir ve Bölge Planlama alanında çalışmak isteyen öğrenci adaylarının; disiplin alanı çerçevesinde insan yerleşmelerinin ve kamu idarelerinin sorunlarına çözüm üretebilecek, analitik ve eleştirel düşünceye sahip,  hayal gücü ve tasarım kabiliyeti yüksek, ilgili diğer mesleklerle koordinasyon ve organizasyonu sağlayabilecek nitelikte kişiler olmalıdır.



Lisansüstü Eğitimi



Şehir Planlama Yüksek Lisans Programında ders veya tez yürüterek görev üstlenen akademik kadronun uzmanlık alanlarındaki zengin çeşitlilik, öğrencilerin şehir planlama alanında teorik ve uygulamaya dönük çeşitli güncel konular üzerinde çalışabilmelerine olanak sağlamaktadır.


Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2004 yılında açılan Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı ile Tezli yüksek lisans eğitimi verilmektedir.

Kazanılan Derece
Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı
Kabul Koşulları
Yüksek lisans için öğrenci kabulü; ALES’in %50’si, lisans mezuniyet not ortalamasının %25’i, yabancı dil puanının %10’u ve EABDK'nin önerdiği, EYK'nin belirlediği en az üç asil ve iki yedek öğretim üyesinden oluşan jüri tarafından yapılacak mülakat notunun %15’inin toplanmasıyla adayın başarı puanı hesaplanır. Anabilim dalını birincilikle bitiren öğrenciler istemeleri durumunda bitirdikleri yıl kontenjan dışı olarak kendi EABD’lerinde lisansüstü eğitime kayıt yaptırabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora Programına Kayıt Hakkı kazanma
Mezuniyet Koşulları
Mevzuatta olduğu şekliyle
Mezun İstihdam Olanakları
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Lisansüstü mezunları; Plan Müellifi Yeterlilik Belgesi ile kamu ve özel sektörde planlama işlerini hazırlayarak plan işlerini imzalayabilecekleri gibi, gayrimenkul geliştirme kurumları, bankalar, sanayi kuruluşları, toplu konut kuruluşları, yatırım firmalarında da şehir plancısı olarak görev yapabilirler. Bir şehir plancısı kamu sektöründe, Bakanlıklardan belediyelere kadar değişik kademelerde ve mevkilerde görev alabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Mevzuatta olduğu şekliyle



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=123&lang=tr