YENİLENEBİLİR ENERJİ DİSİPLİNLERARASI TEZLİ YÜKSEK LİSANS - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı 111
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

 



Yenilenebilir Enerji (Mühendisliği ya da Uzmanlığı) Anabilim dalı (Disiplinler Arası Program), Enerjiye olan talebin çok hızlı artışı, kaynakların hızlı tükenmesi, çevresel orunlara çözüm ile yeni kaynak arayışları sonucu doğan ve temel mühendislik bilimlerindeki hızlı ilerlemeler sonucu bu alanlarda karşılaşılan sorunların çözümüyle uğraşan bir bilim dalıdır. Son yıllardaki hızla gelişmeler doğrultusunda, 21. yüzyılda, Yenilenebilir Enerji Mühendisliği,  insanlığın hızlı bilimsel, teknolojik ve sosyoekonomik gelişimi için anahtar bir araç olarak görülmektedir. Günümüzde Yenilenebilir Enerji Mühendisliği, mühendisliğin, birçok dalı ile temel bilim dalları ile toplumun sorunlarına çözüm üretmektedir. Yenilenebilir Enerji Mühendisliği,  alanındaki hızlı ilerlemeler sayesinde enerji sektöründe yeni teknolojiler üretilmekte, yeni yöntemler geliştirilmekte olan teknolojiler hızla ekonomiye kazandırılmaktadır.



 



Yenilenebilir Enerji Mühendisliği eğitimi ile kazandırılan beceriler aşağıda belirtilen teknolojilerin üretildiği ve hizmetlerin verildiği enerji sektörlerinde uygulama alanı bulmaktadır.



•             Güneş Enerjisi Santralleri ve sahaları (GES)



•             Jeotermal Enerji Santralleri ve Sahaları (JES)



•             Hidroelektrik Enerji Santralleri ve Sahaları (HES)



•             Biyokütle Enerji Santralleri ve Sahaları  (BES)



•             Dalga Enerji Santralleri ve Sahaları (DES)



•             Yakıt Hücreleri, Enerji Dönüşüm ve Depolama Sistemleri Geliştirilmesi



•             Alternatif, Geleneksel, Nükleer ve Yeni Enerji Kaynakları



•             Yukarıda sayılan alanlarda Ar-Ge yapan ve Teknoloji geliştiren kuruluşlarda.



 



Bu nedenle, Yenilenebilir Enerji Mühendisliği yüksek lisans programını tamamlayacak kişilerin yapacakları veya yapabilecekleri işler arasında, Enerji santralleri için yer, ekipmanı seçimi ve kurulumu, malzeme testleri, teknoloji geliştirilmesi ve üretimi sayılabilir. Ayrıca bu yeni ve akademik kariyer olanaklarının yanı sıra:  Enerji, Makine, Tekstil, Gıda, Çevre, Kimya, Proses, Tarım sektöründen Ormancılık sektörüne kadar çok geniş bir endüstriyel yelpazede, özel ve kamu kuruluşlarında, üniversiteler ile özel araştırma ve Ar-Ge merkezlerinde, Enerji üretim tesislerinde ve hatta askeri kuruluşlar ile ithalat-ihracat şirketlerinde görev alabilmeleri mümkündür.



 



Ülkemizde, yetişmiş insan gücünün yönlendirilmesi ve özellikle ülke gelişmişliğinin bir göstergesi olan Yenilenebilir Enerji Mühendisliği alanına yoğunlaşmış bilimsel çalışmaların maddi ve motive bakımından desteklenmesi önem taşımaktadır.  Yenilenebilir Enerji Mühendisliği yüksek lisans programının amacı, Yenilenebilir Enerji ve Temiz Enerji gibi çeşitli alanlarda karşılaşılan bilimsel ve endüstriyel sorunlara çözümler arayan bir disiplinler arası zeminin yaratılması için enerji bilgisini, bilim ve mühendisliğin temel ilkeleriyle bütünleştirmektir. Aynı zamanda, lisansüstü eğitim programımızın mezunlarını, her şeyden önce ülke ekonomisine öncelikle, enerji, makine, tekstil, kimya, proses, çevre, tarım ve orman sektörüne kadar çok yaygın alanlarda büyük ve olumlu katkılarda bulunmaları, kaliteli, çevreye saygılı, mesleki etik değerleri uygulayan ve değişime açık Yenilenebilir Enerji Yüksek Mühendisi (Yada 2. ci ve 3.cü gruptan öğrenciler için Yenilenebilir Enerji Uzmanı) olarak yetiştirmek ise temel ilkemizdir.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. feyza akarslan kodaloğlu
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğretim Üyesi arif koyun
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. ibrahim üçgül
Tarihçe
Anabilim dalımız 21.01.2016 tarihinde kurulmuştur. 2016 yılında kurulan ve ilk öğrencisini 2016-2017 güz yarıyılında alan yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı (Disiplinler Arası Program) kendini destekleyen bir Lisans Programı olmamasına karşın yurt içinde Mühendislik Lisans programlarda adını duyurup kabul gördüğü gibi yurtdışında da tanınmaya başlamış bu kapsamda yabancı uyruklu öğrencileri de almaya başlamıştır. Ayrıca Anabilim Dalı, (YEKARUM) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezine de bağlantılıdır.
Kazanılan Derece
Mezun öğrencilerimize ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip Yüksek Lisans derecesi (diploması) verilmektedir
Kabul Koşulları
Adayın yüksek lisans programına başvurabilmesi için ilgili Enstitü ABD (EABD) tarafından önerilen ve Enstitü Kurulu tarafından kabul edilen lisans program/programlarından mezun veya başvuru tarihlerinin bulunduğu dönem sonunda lisans mezunu olabilecek durumda olması gerekir.
Adayın Enstitü ABD tezli yüksek lisans programında başvurduğu programın ilan edilen ALES puan türünden en az 55 puan veya ilgili EABD tarafından istenen puanı sağlaması gerekir.
Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adayın, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından birine girmesi ve varsa ilgili EABD başkanlıklarının belirlediği dil şartını sağlaması gerekir.
Kabul koşulları SDÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönergesi 4. Bölüm Madde 23 ve 24’de detaylı olarak açıklanmıştır.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için 60 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisansüstü ders programından ders alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. Ders aşamasının tamamlanmasına müteakip danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda tez çalışması yapılarak teslim edilmelidir. Buna ilaveten, tezi kabul edilen öğrencinin, çalışmasını sözlü olarak atanacak Jüri önünde başarılı bir şekilde sunması istenmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; Yenilenebilir enerji teknolojileri sektöründe nitelikli çalışan, Üniversite ve araştırma enstitülerinde araştırmacı ve akademik personel, Kamu ya da özel sektör kuruluşlarında yenilenebilir enerji teknolojileri alanında danışman olarak istihdam olanaklarına sahiptir.
Yenilenebilir Enerji Mühendisliği eğitimi ile kazandırılan beceriler aşağıda belirtilen teknolojilerin üretildiği ve hizmetlerin verildiği enerji sektörlerinde uygulama alanı bulmaktadır.
• Güneş Enerjisi Santralleri ve sahaları (GES)
• Jeotermal Enerji Santralleri ve Sahaları (JES)
• Hidroelektrik Enerji Santralleri ve Sahaları (HES)
• Biyokütle Enerji Santralleri ve Sahaları (BES)
• Dalga Enerji Santralleri ve Sahaları (DES)
• Yakıt Hücreleri, Enerji Dönüşüm ve Depolama Sistemleri Geliştirilmesi
• Alternatif, Geleneksel, Nükleer ve Yeni Enerji Kaynakları
• Yukarıda sayılan alanlarda Ar-Ge yapan ve Teknoloji geliştiren kuruluşlarda.

• Bu nedenle, Yenilenebilir Enerji Mühendisliği yüksek lisans programını tamamlayacak kişilerin yapacakları veya yapabilecekleri işler arasında, Enerji santralleri için yer, ekipmanı seçimi ve kurulumu, malzeme testleri, teknoloji geliştirilmesi ve üretimi sayılabilir. Ayrıca bu yeni ve akademik kariyer olanaklarının yanı sıra: Enerji, Makine, Tekstil, Gıda, Çevre, Kimya, Proses, Tarım sektöründen Ormancılık sektörüne kadar çok geniş bir endüstriyel yelpazede, özel ve kamu kuruluşlarında, üniversiteler ile özel araştırma ve Ar-Ge merkezlerinde, Enerji üretim tesislerinde ve hatta askeri kuruluşlar ile ithalat-ihracat şirketlerinde görev alabilmeleri mümkündür.
Ölçme ve Değerlendirme
Ders değerlendirme kriterleri, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir. Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=159&lang=tr