Grafik Tasarım - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 0
Ek Kontenjanı 0
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Fakültemiz 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı Kanun gereği YÖK Yürütme Kurulunun 14.02.1994 ve 25.02.1994 tarihli Resmi Gazete ilanına göre açılmış ve 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında Özel Yetenek Sınavı ile Grfaik bölümümümüz  Resim, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümleri ile birlikte öğrenci alınarak Eğitim-Öğretimine başlamıştır. Bölmümüz 2006 yılı Eylül ayında Doğu Kampusu Ertokuş Bey Dersliklerindeki yeni yerine taşınmış, halen aynı yerde eğiytim öğretime devam etmektedir.


Bölüm Başkanı
Prof. Yusuf KEŞ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Ece Çalış ZEĞEREK
Sekreter
Personel Leyla GENCER
Program Başkanı
Prof. Yusuf KEŞ
Tarihçe
Grafik Tasarımı Bölümü öğretime başladığı 1994-1995 eğitim-öğretim yılından bu yana çağdaş eğitimin gerekleri olan teknolojik ve sosyal gelişmeleri takip ederek, bireylerin özgür ve özgün düşünme, deneme ve üretme kapasitelerini geliştirebilme, kendilerini ifade etme imkânı verme, sanat ve görsel iletişim tasarımı alanında kullanılabilecek yetenek ve yaratıcı davranışları geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Kazanılan Derece
Bu bölüm, yüksek öğretimde Grafik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Grafik bölümünden Lisans derecesine sahip olarak mezun olunur.
Kabul Koşulları
Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan Grafik Tasarım Bölümüne ÖSYM tarafından yapılan LYS sınavının TÜRKÇE MATEMATİK?3 (TM-3) puan türü ile öğrenci yerleştirilecektir. Yurtiçinde bulunan diğer yükseköğretim diploma programlarına kayıtlı başarılı öğrenciler de bölümümüze Yatay Geçiş için başvurabilirler. YÖS sınavı ile Bölümümüze uluslararası öğrenciler de başvurabilmekte, sınavda başarılı olan öğrenciler eğitim-öğretim yapabilme hakkını elde etmektedirler.

Bölümümüze Farabi öğrenim programı ile yurt içi üniversitelerden, Erasmus ve Mevlana programları ile yurtdışından bir dönem ya da bir yıl eğitim-öğretim alabilmek için öğrenciler başvuru yapabilmektedirler. Ayrıca bölümümüze Çift Anadal, Yandal programları ile de öğrenci kabul edilmektedir.

Yatay geçiş

Yurtiçinde diğer yükseköğretim diploma programlarına kayıtlı başarılı öğrenciler bölümümüzdeki eşdeğer diploma programına yatay geçiş için başvurabilirler. Yatay geçiş işlemlerinde uyulması gereken esaslar Süleyman Demirel Üniversitesi Kurumlararası Yatay Geçiş Esaslarına ilişkin yönerge doğrultusunda yapılır. Detaylı bilgi için bakınız: http://oidb.sdu.edu.tr/tr/birimler/egtim-ogretim-subesi-905s.html

YÖS (Yurt Dışından Başvuru Yapacak Uluslararası Öğrenciler İçin Başvuru ve Kayıt Kabul İşlemleri)

Bölümümüzde eğitim-öğretim yapabilmek için yurt dışından başvuru yapacak uluslararası öğrenciler İçin yapılan sınavdır. Sınav tarihleri her eğitim-öğretim yılında üniversitemiz ana sayfasında duyurulmakta olup başvurular online yapılmaktadır. Başvuru şartları ve kayıt kabul İşlemlerine (Online applications are made online by filling the application form at) https://yosbasvuru.sdu.edu.tr ve http://uluslararasi.sdu.edu.tr/tr/online-islemler/yos-islemleri-5694s.html linklerinden erişmek mümkündür.

Farabi Programı

Farabi Değişim Programı, Türkiye?de bulunan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programıdır. Öğrenciler bir dönem burslu olarak hareketlilikten yararlanabilirler. Farabi Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler katılabilirler. Değişim, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü Farabi Değişim Programı Protokolü uyarınca Türkiye?deki başka bir yükseköğretim kurumunda sürdürmesini içerir. Öğrenci değişimi süresi, en az bir en fazla iki yarıyılı kapsar. Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Farabi Değişim Programından yararlanamazlar. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar. Detaylı bilgi için web adresi: http://farabi.sdu.edu.tr/

Erasmus Programı

Erasmus programı, Avrupalı yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir. Öğrenciler bir dönem burslu olarak hareketlilikten yararlanabilirler.
Erasmus Programında; Öğrenci Hareketliliği, Öğrenim hareketliliği, Staj hareketliliği, Personel Hareketliliği, Ders verme hareketliliği, Personel eğitimi hareketliliği sağlanmaktadır.

Mevlana Programı

Mevlana Değişim Programı= yurtdışı öğrenci ve öğretim elemanı değişim ve 32 AB ülkesi hariç bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamakta olup hareketlilik değişim anlaşmamızın olduğu üniversiteler ile yapılabilmektedir. Öğrenciler bir dönem burslu olarak hareketlilikten yararlanabilirler. Detaylı bilgilere mevlana.sdu.edu.tr web adresinden ulaşılabilmekt
Üst Kademeye Geçiş
Lisans programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Grafik, Grafik Tasarım, Grafik Sanatlar, Görsel İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, vb. Bölümlerinin Grafik Anasanat Dalı ile Fen- Edebiyat Fakültelerinin Sanat Tarihi Bölümleri, Sanat Tasarım Fakülteleri, Bölümleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanat Eğitimi Bölümü veya alandan öğrenci kabul eden diğer sanat dallarında yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarına başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmeleri ve eğitime dahil oldukları programı tamamlamaları için öncelikle ders devam koşullarını yerine getirerek, ara sınav ve final sınavlarına girmeleri gerekmektedir. Ayrıca her öğrenci, danışmanıyla belirleyeceği bir konu üzerinde bir proje çalışması yapmakla (8. yarıyılda) ve bu projeyi görsel ve sözlü sunumla anlatmak/savunmakla yükümlüdür. Bitirme Projesini belirtilen sürede yapmayan ya da yapsa da ?Başarılı? bulunmayan öğrenciler mezun olma hakkı elde edemezler.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız; kendi reklam ajanslarında, resmi kuruluşlarda ve özel reklam ajanslarında, matbaalarda grafik tasarımcı olarak; ayrıca, profesyonel fotoğraf stüdyolarında, özgün baskı atölyelerinde (serigrafi) çalışmaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Genel kural olarak değerlendirme ders başına 1 vize (%40) ve 1 final sınavı (%60) üzerinden yapılmaktadır. Bunlara ilaveten ödev, sunum, dosya teslimi, araştırma talep edebilmekte ve değerlendirme koşullarına dahil edilebilmektedirler. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1902&lang=tr