Halı-Kilim-Eski Kumaş Desenleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 0
Ek Kontenjanı 0
Staj Durumu Var
Program İçeriği

Halı-Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri Anasanat Dalı, yüzyıllardan beri farklı bölge ve kültürlerin birikimiyle olgunlaşarak günümüze kadar gelmiş mekikli ve kirkitli dokumaların yapım tekniklerini, renk ve motiflerin anlamlarını, tarihsel süreçlerini, bakım-onarım yöntemlerini bilen tasarımcı ve sanatçılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu Anasanat dalı yetiştirdiği öğrencilerine malzeme, desen, renk ve teknik bilgileri kuramsal öğretimle birlikte, uygulamalı çalışmalar yaptırarak, gerekli bilgiyi yeterli düzeyde kazanmalarına yardımcı olacak eğitim programlarını sunmaktadır.
Halı-Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri Anasanat dalına özel yetenek sınavı ile her yıl 10 öğrenci alınmaktadır.
Halı-Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri Anasanat dalından mezun olan öğrenciler; sanatçı olarak kendi atölyelerini açabilirler; özel ve kamu kuruluşlarında sanat danışmanlığı yapabilirler; kütüphane, müze, Kültür ve Turizm Bakanlığında, Vakıflara ait müzelerde araştırmacı olarak, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimlerinde personel olarak çalışabilirler; resmi ve özel atölyelerde Restorasyon ve Konservasyon uzmanlığı yapabildikleri gibi ekspertiz konularında da görev alabilirler. Ayrıca güzel sanatlarla ilgili üniversitelerde, eğitim ve araştırma kurumlarında akademik eleman olabilmekte, özel ve kamu kurumlarında, tasarımcı,  usta öğretici olarak çalışabilmektedirler.

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Mustafa GENÇ
Tarihçe
Fakültemiz 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı Kanun gereği YÖK Yürütme Kurulunun 14.02.1994 ve 25.02.1994 tarihli Resmi Gazete ilanına göre açılmış ve 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında Özel Yetenek Sınavı ile Grfaik bölümümümüz Resim, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümleri ile birlikte öğrenci alınarak Eğitim-Öğretimine başlamıştır. Bölmümüz 2006 yılı Eylül ayında Doğu Kampusu Ertokuş Bey Dersliklerindeki yeni yerine taşınmış, halen aynı yerde eğiytim öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bu bölüm, yüksek öğretimde Geleneksel Türk Sanatları sanat alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Geleneksel Türk El Sanatları sanat alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan Geleneksel Türk Sanatları Bölümüne kayıt yaptırmak isteyen öğrenci öncelikle ön kayıt için gerekli olan, ÖSYM değerlendirme sınavı sayısal, sözel, eşit ağırlıklı ya da yabancı dil alanlarının herhangi birinden her yıl belirlenen baraj taban puanını almak zorundadır. Yetenek sınavları ile öğrenci alan Güzel Sanatlar Fakültemizin üç aşamalı yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, yerleştirme işlemine alınır. Asil kayıt listesine giren öğrenciler, kesin kayıt yaptırma hakkına sahip olurlar.
Üniversite tarafından onaylanan ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş olan Erasmus vb. öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler (Öğrencilerde dersleri takip edebilmelerini sağlayacak derecede İngilizce dilbilgisi yeterliliği aranacaktır.) Fakülte internet sayfasında (www.gsf.sdu.edu.tr) bölüm ön kayıt şartları ve giriş sınavlarıyla ilgili bilgiye ulaşmak mümkündür.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci; Güzel Sanatlar Fakültelerinin Geleneksel Türk El Sanatları Bölümleri, Fen- Edebiyat Fakültelerinin Sanat Tarihi Bölümleri, Sanat Tasarım Fakültelerinin ilgili bölümleri, çeşitli fakültelerin Restorasyon Bölümleri veya alandan öğrenci kabul eden diğer sanat dallarında yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarına başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için 240 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisans ders programından ders alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. Aynı puanlama sistemine dahil olan ve programın son iki yarıyılında gerçekleştirilecek olan bitirme ödevi de mezuniyet için zorunlu tutulmuştur.
Mezun İstihdam Olanakları
Öğrenci mezun olduğunda, geleneksel sanatları icra eden tasarım atölyelerinde ya da kendi açtığı atölyesinde çalışabilir. Halı- Kilim ve tekstil fabrikalarının tasarım bölümlerinde, restorasyon-konservasyon ile ilgili birimlerde çalışabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak SDÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1906&lang=tr