Hat Sanatı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 10
Ek Kontenjanı 0
Staj Durumu Var
Program İçeriği

Hat Sanatı Anasanat Dalı 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır.  Medeniyetlerin varlığı, bilinmesi ve sonraki kuşaklara aktarılması yazıyla mümkün olmuştur. Yazılı eserler bırakmış milletler insanlığın tarih hâfızasında yer tutmuş, diğerleri silinip gitmiştir. Hat San’atı kendine has estetik kuralları olan bir san’at dalı olup tek başına medeniyetimizi temsil edecek kabiliyettedir. Hat Sanatı, Mushaflar başta olmak üzere, dini, ilmi, edebi eserler ve dua kitapları, kıt’a, murakkaa, levha, cami yazıları, kitabe, tuğra, berat, ferman, hilye gibi pek çok eserin yazımında kullanılmaktadır. Ayrıca çini, ahşap, metal, taş, tekstil ve sayısız malzeme üzerine uygulanabilmektedir.
Bölüm mezunları lisans diploması ve sanatçı unvanı almaya hak kazanırlar. Mezunlar hattat olarak kendi atölyelerini açabilecekleri gibi özel ve kamu kuruluşlarında sanat danışmanlığı, müze, kütüphane ve arşivlerde eski eserlerin bakım ve onarımını yapan uzmanlar olarak çalışabilirler. Geleneksel sanatlar alanlarında üretim yapan fabrika ya da atölyelerde tasarımcı olarak görev alabilirler. Üniversite ve araştırma kurumlarında akademik eleman olabilirler. Özel ve kamu kurumlarında usta öğretici olarak görev alabilecekleri gibi Kültür ve Turizm Bakanlığında araştırmacı olarak veya Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinde personel olarak çalışabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı’nda Görsel Sanatlar öğretmeni olabilirler.

Tarihçe
Kazanılan Derece
Bu bölüm, yükseköğretimde Geleneksel Türk El Sanatları sanat alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Geleneksel Türk El Sanatları sanat alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan Geleneksel Türk El Sanatları Bölümüne kayıt yaptırmak isteyen öğrenci öncelikle ön kayıt için gerekli olan, ÖSYM değerlendirme sınavı sayısal, sözel, eşit ağırlıklı ya da yabancı dil alanlarının herhangi birinden her yıl belirlenen baraj taban puanını almak zorundadır. Yetenek sınavları ile öğrenci alan Güzel Sanatlar Fakültemizin üç aşamalı yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, yerleştirme işlemine alınır. Asil kayıt listesine giren öğrenciler, kesin kayıt yaptırma hakkına sahip olurlar.
Yurtiçi veya yurtdışında eşdeğer bir programda eğitim alan ortalaması 3 ve üzeri olan her ikinci sınıf öğrencisi yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencinin bölüme kabulü yıllık ortalaması, öğrenci dosyası, derslerinin program ve içeriklerinin uyumu göz önüne alınarak değerlendirilir. Öğrencinin kendisine özel bir intibak programı hazırlanır.
Üniversite tarafından onaylanan ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş olan Erasmus vb. öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler (Öğrencilerde dersleri takip edebilmelerini sağlayacak derecede İngilizce dilbilgisi yeterliliği aranacaktır.) Fakülte internet sayfasında (www.gsf.sdu.edu.tr) bölüm ön kayıt şartları ve giriş sınavlarıyla ilgili bilgiye ulaşmak mümkündür.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci; Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümleri, Fen- Edebiyat Fakültelerinin Sanat Tarihi Bölümleri, Sanat Tasarım Fakültelerinin ilgili bölümleri çeşitli fakültelerin Restorasyon Bölümleri, Yazma Eserler Başkanlığı, Müze ve Kütüphanelerden Hattat/Restoratör veya alandan öğrenci kabul eden diğer sanat dallarında yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarına başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için 240 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisans ders programından ders alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. Aynı puanlama sistemine dâhil olan ve programın son iki yarıyılında gerçekleştirilecek olan bitirme ödevi de mezuniyet için zorunlu tutulmuştur.
Mezun İstihdam Olanakları
Öğrenci mezun olduğunda, geleneksel sanatları icra eden atölyelerde ya da kendi açtığı atölyesinde eser üretebilir. Yazma eser kütüphanelerinde, restorasyon-konservasyon ile ilgili birimlerde çalışabilir.
Ölçme ve Değerlendirme



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1939&lang=tr