SU BİLİMLERİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS* - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Muhammet Yunus PAMUKOĞLU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Muhammet Yunus PAMUKOĞLU
BEK Üyeleri
Dr.Öğretim Üyesi Halit BAYRAK
Sekreter
Personel Sevim KILINÇ
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Muhammet Yunus PAMUKOĞLU
Program Başkanı
Dr.Öğretim Üyesi Halit BAYRAK
Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü altında 07.11.2014 itibariyle Yüksek Lisans ve Doktora programları açılmış olan Su Yönetimi anabilim dalı Lisans Üstü eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Su Yönetimi Lisansüstü yüksek lisans ve doktora programları geniş kapsam ve çalışma alanları ve aynı zamanda disiplinler arası çalışma imkânı ile farklı bilim dallarını kapsayan bir programdır. Eğitim ve araştırma faaliyetleri kapsamında, su kaynaklarının etkin ve bütüncül yönetimi, yerüstü ve yeraltı sularının kalitesinin değerlendirilmesi, fiziksel, kimyasal, hidromorfolojik ve biyolojik izleme, çevresel baskılar, etkiler ve alınacak önlemler, kirlilik kontrol yöntemleri, modelleme, tarımsal su kullanımı gibi geniş kapsamlı çalışmaların yapılabileceği bir programdır.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans derecesi
Kabul Koşulları
S.D.Ü. F.B.E. Su Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans programına başvuracak olan adayların Enstitü Yönetim Kurulunun belirlediği aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir.
Başvuru Koşulları
Yüksek Lisansa Başvuru için:
1. Eğitim dalı yönünden ilgili Anabilim Dalınca uygun görülen bir lisans diplomasına sahip olması,
2. ALES sayısal puanından en az 55 almış olmak veya Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES sınavına eşdeğer sayılan ve uluslar arası düzeyde kabul gören GRE ya da GMAT gibi sınavlardan buna eşdeğer bir puan almış olması,
3. YDS veya Üniversitelerarası Kurul tarafından YDS'ye eşdeğer sayılan ve ulusal veya uluslararası düzeyde kabul gören KPDS, TOEFL, IELTS ve benzeri yabancı dil sınavlarından birine girmiş olması,
4. Yabancı uyruklu öğrenci olması durumunda, başvurunun Senatoca belirlenen usul ve esaslara uygun olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Su Yönetiminde Yüksek Lisans yapan öğrenciler, Su Yönetimi doktora programı yanı sıra diğer disiplinlerde doktora çalışmasına devam edebileceklerdir
Mezuniyet Koşulları
Tezli Yüksek Lisans mezuniyetinin gerçekleşmesi için öğrencinin tez danışmanı ile birlikte tezden veya ilgili bilim alanından üretilmiş bilimsel çalışmasının aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması gereklidir.
a) Ulusal/uluslararası hakemli etkinliklerde sözlü/poster olarak sunulmuş ve bildiri kitapçığında basılmış olması,
b) Ulusal/uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış veya yayına kabul edilmiş en az bir makalesinin olması,
c) Ulusal/uluslararası başarı ile bitirilmiş hakemli bir projede yer alması ya da projeyi finanse eden kurum tarafından başarılı olarak kabul edilmiş ara rapor olması,
ç) Kabul edilmiş patent/faydalı model/endüstriyel tasarımı belgelemiş olması,
d) Güzel Sanatlar Enstitüsü öğrencisinin özgün sanat eserleri, tasarımlar ya da yorum çalışmaları ile ulusal veya uluslararası jürili karma sanat/tasarım etkinliklerine katılmış olması ve katılım belgesinin olması.
Öğrencinin bu şartlardan en az birini sağladığını gösterir belge/belgeleri Tez Savunma Jürisi Teklif Formu ile birlikte ilgili enstitüye teslim etmesi gerekir.
(2) Yayın şartını sağlamayan öğrenci tez savunma sınavına giremez.
(3) Yayınlarda danışman ve öğrencinin adres kısmında Süleyman Demirel Üniversitesinin adının geçmesi zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Farklı bilim dallarının birlikte oluşturduğu Multidisipliner Su Yönetimi Anabilim dalında eğitimini tamamlayan lisansüstü öğrenciler mezun olduktan sonra ülkemizdeki pekçok kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde kendi çalışma alanları ile ilgili iş bulma imkanına sahip olacaklardır. Bu çalışma alanlarından başlıcaları şunlardır:
Kamu kurum ve kuruluşları olarak;
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
- Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü.
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü
- Belediyeler.
Özel sektörde ise su ürünleri danışmanlık firmalarında, yüzme havuz sularının periyodik olarak analizlerini yapan laboratuarlarda, İçme suyu üreten fabrikalarda, ÇED koordinatörü firmalarda, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), kimya sanayi ve arıtma tesislerinde çalışma imkanına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
MADDE 17 – (1) Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notu, aldığı her ders için, öğretim elemanı tarafından aşağıdaki harf notlarından biri ile değerlendirilir:

Puan Harf Notu Başarı Notu

90-100 AA 4,0

85-89 BA 3,5

80-84 BB 3,0

75-79 CB 2,5

70-74 CC 2,0

60-69 DC 1,5

50-59 DD 1,0

40-49 FD 0,5

0-39 FF 0,0

Diğer harf notları; NA (Devamsız), G (Başarılı), K (Başarısız), M (Muaf) ve I (Girmedi) olarak tanımlanır.

(2) Lisansüstü programlarla ilgili derse devam ve kredi değeri, sınavdan başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, sınav notuna itiraz ve notlarda maddi hata ile ilgili hususlarda Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır.

Ağırlıklı genel not ortalaması ve yükseltilmesi



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=198&lang=tr