Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
4
|
Azami Süresi (Yıl)
|
7
|
Kontenjanı
|
0
|
Ek Kontenjanı
|
0
|
Staj Durumu
|
Var
|
ÖSYM Tipi
|
MF3
|
Program İçeriği
Süleyman Demirel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 4 yıllık eğitim ve öğretim veren lisans programıdır. Bölümdeki, eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetleri beslenme bilimleri, diyetetik, toplum beslenmesi ve toplu beslenme sistemleri olmak üzere 4 ana bilim dalı çerçevesinde yürütülmektedir. Mesleki eğitim ve öğretim programının birinci aşaması, diyetetik uygulamalarına esas olan temel bilimler, tıp ve beslenme bilimlerini içermektedir. İkinci aşamadaki dersler ise uygulama alanıyla ilgilidir.
Diyetisyenler, en az 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik lisans programını başarıyla tamamlayıp, “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ve “Diyetisyen” unvanını alarak bu mesleği yapmaya ve uygulamaya hak kazanan sağlık profesyonelleridir. Diyetisyen; besini ve beslenmeyi en iyi şekilde bilen, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, yeterli ve dengeli beslenme konusunda toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, hastalık ve diğer özel durumlarda diğer tıbbi tedavilere uygun, tıbbi beslenme tedavisi programı planlayan, eğitim veren, uygulatan ve izleyen yetkili tek meslek grubudur. Beslenme ve diyetetik bölümünün amacı sağlığın korunması, iyileştirilmesi, toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleştirilmesi için bu alanda çalışmalar ve araştırmalar yürüterek toplumsal katkı sağlamaktır. Bölümümüzde 1 profesör, 2 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 3 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2012 yılında açılmış olup 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında öğrenci alımına başlamıştır.
Misyonumuz,
Toplumu oluşturan bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayarak multidisipliner bir yaklaşım ile yaşam kalitesinin artırılması, sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla, uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip nitelikli diyetisyen yetiştirmek; öğrencilerin teorik bilgilerini saha deneyimleri ile pekiştirmelerini sağlamak, araştırma projelerine aktif katılımı teşvik etmek, bilimdeki son gelişmeleri takip eden ve yenilikçi teknolojiye dayalı, uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunmaktır.
Vizyonumuz,
Beslenme ve Diyetetik alanında yetiştirdiği donanımlı mezunlarının mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla mezun takip sistemlerini aktif tutan, öğrencilerinin liderlik ve araştırma becerilerini güçlendiren, yaptığı bilimsel çalışmaları ve yürüttüğü danışmanlık hizmetleri ile ülkemizce ve Dünya genelinde tanınan, tercih edilen, örnek ve lider bir eğitim kurumu olmak, toplum sağlığının gelişimine katkı sağlayacak araştırma ve yayın yapmaktır.
|
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Tarihçe
Diyetisyenler, en az 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik lisans programını başarıyla tamamlayıp, “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ve “Diyetisyen” unvanını alarak bu mesleği yapmaya ve uygulamaya hak kazanan sağlık profesyonelleridir. Diyetisyen; besini ve beslenmeyi en iyi şekilde bilen, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, yeterli ve dengeli beslenme konusunda toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, hastalık ve diğer özel durumlarda diğer tıbbi tedavilere uygun, tıbbi beslenme tedavisi programı planlayan, eğitim veren, uygulatan ve izleyen yetkili tek meslek grubudur. Beslenme ve diyetetik bölümünün amacı sağlığın korunması, iyileştirilmesi, toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleştirilmesi için bu alanda çalışmalar ve araştırmalar yürüterek toplumsal katkı sağlamaktır. Bölümümüzde 1 profesör, 2 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 4 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2012 yılında açılmış olup 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenci alımına başlamıştır.
|
Kazanılan Derece
Mezun öğrenciler Beslenme ve Diyetetik Alanında Lisans Diploması Derecesi alırlar ve diyetisyen ünvanını kazanırlar.
|
Kabul Koşulları
Beslenme ve Diyetetik Lisans Programına; lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında Sayısal puan türünden yeterli puanı almış öğrenciler kabul edilir.
|
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar giriş koşullarını sağladıkları takdirde ulusal veya uluslararası düzeyde kendi alanlarında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
|
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 8 yarıyıldaki tüm dersleri başararak 240 AKTS kazanmış olmaları gerekmektedir.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, hastanelerde klinik diyetisyen veya yönetici diyetisyen olarak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici diyetisyen veya toplum sağlığı diyetisyeni, besin sanayinde, bireysel diyet danışma ve eğitim merkezlerinde ve/veya akademisyen olarak görev alır.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma 'Süleyman Demirel Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre yapılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi ilgili öğretim elemanları tarafından hazırlanan AKTS ders bilgi paketinde tanımlanmıştır.
|
https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=2207&lang=tr
|