KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde öğrenci kabul etmekte olan Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, klinik psikologluk mesleğinde yetkin, etik değerleri benimsemiş ve bu değerlere saygılı, güncel bilimsel bilgiyi takip eden, eleştirel düşünebilen ve bilimsel bakış açısına sahip uzmanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, yerel ve global düzeyde iyi eğitilmiş, etik değerlere sahip ve donanımlı klinik psikologlar ve öğretim elemanları yetiştirme; akademik kadrosu güçlü, fiziki alt yapısı tamamlanmış, yerel ve global düzeyde bilgi üretip uygulamaya koyabilecek bir anabilim dalı haline gelme; mesleki bilgilerin güncel akademik ve toplumsal talepler ışığında güncelleştirildiği bir eğitim ve öğretim ortamı oluşturma; artan talebe oranla kısıtlı kalan klinik psikolog ihtiyacını karşılama, teori ve uygulama alanlarında bilimsel gelişmelere katkı sağlama gibi hedefleri vardır.



 



Programa ilk öğrenciler 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında alınmıştır. Programda Psikoloji Bölümünden, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından öğretim üyeleri yer almaktadır.



 



Programdan klinik psikolog unvanıyla mezun olan kişiler özel muayenehanelerde, hastanelerde, sağlık hizmetleri servislerinde, ruh sağlığı birimlerinde, danışmanlık merkezlerinde, devlet dairelerinde, askeri hizmetlerde, okullarda ve üniversitelerde istihdam olanaklarına sahip olmaktadır. Sağlık sektörü başta olmak üzere otomotiv, havacılık, turizm, eğitim, danışmanlık, finans ve ekonomi gibi sektörlerde de zengin istihdam olanakları bulabilmektedirler.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Deniz SOYSAL
Sekreter
Tanımsız Mustafa Eren Yoldemir
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Ebru TAYSİ
Tarihçe
Programa ilk öğrenciler 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'nda alınmıştır. SDÜ Psikoloji Bölümünden 1 profesör, 2 doçent, 2 doktor öğretim üyesi; SDÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından 2 profesör, 1 doçent, 2 doktor öğretim üyesi; SDÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından 1 profesör ve 1 doçent olmak üzere toplam 12 öğretim üyesi anabilim dalımızda yer almaktadır.
Kazanılan Derece
Klinik Psikolog
Kabul Koşulları
Öğrenci kabulünde “Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ve “Süleyman Demirel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” hükümleri esas alınmaktadır:

1. Psikoloji lisans eğitimini tamamlamış ve lisans akademik başarı ortalaması 4 üzerinden en az 3.00 veya eşdeğerine sahip olmak.

2. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimine Giriş Sınavının eşit ağırlık puanından en az 70 puan almak veya GRE ve GMAT sınavları için Süleyman Demirel Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen eşdeğerine sahip olmak.

3. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az 70 puan almış olmak veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sınavlardan birinden eşdeğeri puanı almak.

4. Uluslararası öğrenci başvuruları, Süleyman Demirel Üniversitesi Lisansüstü Programlara Uluslararası Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi uyarınca kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programda kayıtlı olan öğrencilerin klinik psikoloji doktora programına kabul edilebilimeleri için klinik psikoloji tezli yüksek lisans programından mezun olmaları gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için 30 ulusal kredi ve 60 AKTS’den oluşan derslerin alınması ve tez sürecinin başarıyla tamamlanması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan klinik psikolog unvanıyla mezun olan kişiler özel muayenehanelerde, hastanelerde, sağlık hizmetleri servislerinde, ruh sağlığı birimlerinde, danışmanlık merkezlerinde, devlet dairelerinde, askeri hizmetlerde, okullarda ve üniversitelerde istihdam olanaklarına sahiptir.
Ölçme ve Değerlendirme
Programın sınavları; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavından ibarettir.
Sınavlarda tam not 100 puandır. Sınavlar ödev, proje, yazılı not, sözlü sunum, yazılı-uygulamalı veya sözlü-uygulamalı yapılabilir.
Bir ders için başarı notu, ara sınav notunun % 50’si ile yarıyıl sonu sınav notunun %50’sinin toplanması ile hesaplanır.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=241&lang=tr