Arapça Öğretmenliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 62
Ek Kontenjanı 0
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi DIL
Program İçeriği

Hakkımızda



 Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı, Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde 30/05/2019 tarihinde kurulmuştur. Programda, zorunlu, alan bilgisi, öğretmenlik meslek bilgisi, genel kültür, uygulama dersleri ve seçmeli dersler yer almaktadır. Arap Dili Lisans eğitimi programımızın öğrenci kontenjanı 50 ve eğitim süresi 4 yıldır. Ancak lisans programına başlamadan önce öğrencilerimizin 1 yıl süreli Arapça hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamaları zorunludur. Arapça hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da Arapça Yeterlilik Sınavı’nı geçen öğrenciler lisans programına kayıt olmaya hak kazanırlar. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı Programının temel amacı, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda Arapça ve Mesleki Arapça derslerini okutacak çağdaş yöntemsel donanım ve gerekli bilgi birikime sahip öğretmenler yetiştirmektir. Anabilim Dalımızın misyonu, çağdaş eğitim-öğretim yöntem ve tekniklerini benimsemiş, evrensel değerler çerçevesinde hareket eden, nitelikli Arapça öğretmeni, akademisyen ve araştırmacılar yetiştirmektir.



 



Misyonumuz



Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalımızın misyonu, çağdaş eğitim-öğretim yöntem ve tekniklerini benimsemiş, evrensel değerler çerçevesinde hareket eden,  nitelikli Arapça öğretmeni, akademisyen ve araştırmacılar yetiştirmektir.



 



Vizyonumuz



Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalımızın vizyonu,  öğrencilerin Arap dili alanında yetkinlik kazanmalarına yardımcı olmak ve kendilerine Arapçayı yabancı bir dil olarak öğretebilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri sağlamaktır.


Tarihçe
Arapça Öğretmenliği programı Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde 30/05/2019 tarihinde kurulmuş olup 2019-2020 akademik yılı güz döneminde ilk öğrencilerini kabul etmiş ve açıldığı dönemden bu yana öğrenciler tarafından büyük ilgi görmüştür.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Arapça Öğretmenliği Lisans Diploması verilmektedir.
Kabul Koşulları
Ortaögretimi tamamlayan ve ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan bölümün belirlemiş oldugu dil puanı dikkate alınarak yeterli başarı göstermiş ögrenciler bu programda ögrenim görmeye hak kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Arapça Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, kendi alanlarında veya şartlarını sağladıkları farklı alanlardaki tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin 4 yıllık bu programdan mezun olabilmesi için tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran, minimum 240 AKTS kredisini sağlayan ve genel not ortalaması en az 2.00/4.00 olan öğrencilere verilir.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16195&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız İmam Hatip ortaokullarında ve liselerinde Arapça öğretmeni olarak görev yapabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Bir dersin başarı notu Senatoca belirlenen bağıl değerlendirme yöntemine göre belirlenir. Bağıl değerlendirme yöntemine göre bir öğrencinin bir dersteki başarı notunun belirlenmesi için, öncelikle mutlak değerlendirme yönteminde olduğu gibi ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinlikleri ile yarıyıl/yılsonu sınavlarının katkıları dikkate alınarak ham notu hesaplanır. Bu not değerlendirme yönteminde 100 üzerinden ham not olarak kabul edilir. Tüm öğrenciler için 100 üzerinden ham notlar, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılışı, sınıf ortalaması ve/veya standart sapması dikkate alınarak Senato tarafından kabul edilen harfli sistem veya 4’lük sisteme uyarlanır.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=2808&lang=tr