JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı 111
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 1983 yılında Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. 1992 yılından itibaren Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin 21281 sayılı resmi gazetede yayımlanan 3738 sayılı yasa ile 11 Temmuz 1992 de kurulması ile Akdeniz Üniversitesinden ayrılan Fen Bilimleri Enstitüsü Yükseköğretim Kurulu’nun 25.02.1993 tarihinde açılış izni ile faaliyete geçmiştir. 1993-1994 Eğitim-Öğretim yılı başında Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nün öğrencileri devir alınarak Jeoloji Mühendisliği ana bilim dallında yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. Bu programlarda Uygulamalı Jeoloji (Hidrojeoloji-Mühendislik Jeolojisi), Genel Jeoloji, Maden Yatakları-Jeokimya ve Mineraloji-Petrografi dallarında eğitim verilmektedir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ayşen Davraz
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Şehnaz Şener
Sekreter
Personel Ayfer Gürakan
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Ayşen Davraz
Program Başkanı
Prof.Dr. Ayşen Davraz
Tarihçe
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi 1418 sayılı kanuna göre 21 Şubat 1976 tarihinde "Isparta Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi” adıyla kurulmuş, 1976-1977 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na ait Gülkent Ortaokulu binasında İnşaat ve Makina Mühendisliği Bölümleri ile eğitim ve öğretimine başlamıştır. Akademi 20 Temmuz 1982 tarihinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa ek olarak çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi’ne bağlanarak, “Isparta Mühendislik Fakültesi” adını almıştır. Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı olarak 1983-1984 eğitim-öğretim yılında açılmıştır. 11 Temmuz 1992 tarihli ve 21281 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 3.7.1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile kurulmuş olan Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi'ne bağlanan bölüm, 2012 yılında Mühendislik Fakültesi bünyesine geçmiştir. Bölümümüz 2547 sayılı yasa uyarınca 8 Kasım 1982 tarihinde kurulan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 1984-1985 yılında lisansüstü eğitime başlamıştır. Halen tezli yüksek lisans ve doktora olmak üzere lisansüstü eğitim ve öğretimine de devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçlere tamamlamak/sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Fen Bilimleri Enstitüsü internet adresinde yayınlanmaktadır (www.fenbilimleri.sdu.edu.tr). Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları (örneğin Erasmus) kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler Enstitü Anabilim Dalı'nda İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı'nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir. Bu kapsamda Üniversitemize gelmek isteyen öğrenciler programa başvuru ve kayıt işlemlerini Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü Erasmus Ofisine yapmaktadırlar. Başvuru süreci ve işlemler ile ilgili detaylı bilgiler Erasmus Ofisi'nin internet adresinde mevcuttur (disiliskiler@sdu.edu.tr).
Üst Kademeye Geçiş
Doktora derecesinin bir üst kademesi bulunmamaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisini tamamlamak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Jeoloji programında doktora mezunları kamu sektöründe Maden Tetkik Ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğü (TCK), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Etimaden, İller Bankası, Valilikler Belediyeler ve Üniversitelerde yönetici pozisyonunda görev almaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Doktora programı kapsamında alınan tüm derslerin değerlendirilmesi için arasınav ve final sınavları gerçekleştirilmektedir. Derslerini ve seminerini başarıyla tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığını ölçmek amacıyla “yeterlilik sınavına” alınır. Doktora/sanatta yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Sınavlardan başarılı sayılmak için her iki sınavdan da 100 üzerinden en az 75 puan almış olmak gerekir. Doktora/sanatta yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, sınav tarihini takip eden altı ay içerisinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak, Haziran, Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda iki kez ilgili enstitü tarafından belirlenen akademik takvime uygun olarak toplanır. Öğrenci her yarıyıl tez izleme komitesi sınavına girmek zorundadır. En az dört tez izleme komitesi sınavından başarılı olan öğrenci tez savunma sınavına girebilir. Öğrenci, tezini Senato tarafından belirlenen ilgili enstitünün Lisansüstü Tez Yazım Kılavuzuna uygun biçimde yazarak danışmanına sunar. Öğrenci tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Tezi kabul edilen öğrenci, jüri üyelerinin de önerileriyle son haline getirilmiş tezini, enstitü tez yazım kurallarına uygun şekilde hazırlayıp ciltlenmiş olarak, en geç bir ay içerisinde enstitüye teslim eder.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=307&lang=tr