ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı 111
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,



Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 



Doktora Programı



 



Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13.04.2005 tarih ve 7686 sayılı yazısı ile Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı ve Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında ortak doktora programı açılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda 2005-2006 eğitim-öğretim dönemi güz yarıyılında anabilim dalımıza doktora öğrencisi alımı başlamıştır.



Zaman içinde Anabilim Dalı akademik personel sayısının yükselmesi ve tek başına yeni program açmak için yeterli hale gelmesi ile Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Programı’nın yeniden yapılandırılması gündeme gelmiştir. Bu kapsamda hazırlanan başvuru dosyası Mart 2020 tarihinde kabul edilerek Anabilim Dalı tekrar kurulmuş ve faaliyetlerine kaldığı yerden devam etmektedir ve 2020-2021 eğitim öğretim dönemi güz yarıyılında öğrenci alımına başlanmıştır.



Çevre Mühendisliği Doktora programının genel hedefi yaşam bilimleri, ekoloji, biyoteknoloji, kimya, kimya mühendisliği ve hidrolik gibi birçok bilim alanını içinde harmanlayarak güncel çevre sorunlarının çözümünde görev alacak yetkin mühendislerin eğitimini hedef almaktadır. Programın özel hedefleri ise gelişmiş bir laboratuvar altyapısında çalışan öğrencilerin farklı çevresel sorunların tanımlanması ve çözümüne yönelik yenilikçi bakış açıları geliştirmesini sağlamaktadır. Ayrıca, mühendislik yaklaşımlarını kullanarak gerek küresel ve gerek yerel ölçekteki çevresel sorunların ekonomik, hukuksal ve sosyal açılardan da değerlendirilerek sürdürülebilir bir perspektif ile etkin çözümünü gerçekleştirerek akademi, özel sektör ve kamu sektöründe üst düzey görevlerde yer alabilecek kapasitede tam donanımlı teknik uzmanların yetiştirilmesi hedeflenmektedir.



Çevre Mühendisliği Doktora Programı geniş kapsam ve çalışma alanları ve aynı zamanda disiplinlerarası çalışmaya müsait farklı bilim dallarını kapsayan bir programdır. Çevre Mühendisliği Doktora programının içerdiği bilim dalları şu şekildedir:




  • Kimya

  • Kimya Mühendisliği

  • Hidrolik

  • Mikrobiyoloji

  • Biyoteknoloji

  • İstatistik

  • Hidrojeololoji


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğretim Üyesi Necati Berk BITRAK
Sekreter
Personel Neşe KÜÇÜKAYAZ
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Hasan KÖSEOĞLU
Tarihçe
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13.04.2005 tarih ve 7686 sayılı yazısı ile Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı ve Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında ortak doktora programı açılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda 2005-2006 eğitim-öğretim dönemi güz yarıyılında anabilim dalımıza doktora öğrencisi alımı başlamıştır. Geçen bu süre zarfında sadece SDÜ Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Programından 21 Türk Vatandaşı ve 1 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 22 öğrenci ortak doktora programımızdan mezun olmuştur.
Kazanılan Derece
Çevre Mühendisliğinde Doktora Derecesi
Kabul Koşulları
Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora programına başvuracak olan adayların Üniversite senatosunca kabul edilmiş olan Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönergesi ile belirlenen koşulları sağlamaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora derecesi almış mezunlarımız tercihleri doğrultusunda ileri araştırma faaliyetlerinde bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin Doktora programından mezun olabilmeleri için (Seminer ve Uzmanlık Alan Dersi dışında) Yüksek lisans derecesi ile kayıt yaptıran öğrenciler toplam 42 AKTS den az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders almak zorundadır. Derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin sırasıyla, yeterlik sınavından başarılı olmaları, tez konusu önermeleri ve tez çalışmalarını tamamlayarak, Fen Bilimleri Enstitüsü tez yazım kurallarına göre yazdıkları tezlerini belirlenen jüri karşısında savunmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Doktora programımızdan mezun olan öğrencilerimizden bir çoğu öğretim elemanı olarak üniversitemizde ve ülkenin farklı üniversitelerinde yükseköğretime katkı sağlamaktadırlar.
Kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel sektörde istihdam potansiyeli yüksektir.
Ölçme ve Değerlendirme
1-Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Yarıyıl içi değerlendirmelerin ders başarı notuna etkisi en çok %50 olabilir.
2-Dönem sonu sınavında başarılı sayılmak için doktora öğrencilerinin 100 üzerinden en az 75 puan alması gerekir.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=341&lang=tr