Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,
Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı
Doktora Programı
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13.04.2005 tarih ve 7686 sayılı yazısı ile Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı ve Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında ortak doktora programı açılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda 2005-2006 eğitim-öğretim dönemi güz yarıyılında anabilim dalımıza doktora öğrencisi alımı başlamıştır.
Zaman içinde Anabilim Dalı akademik personel sayısının yükselmesi ve tek başına yeni program açmak için yeterli hale gelmesi ile Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Programı’nın yeniden yapılandırılması gündeme gelmiştir. Bu kapsamda hazırlanan başvuru dosyası Mart 2020 tarihinde kabul edilerek Anabilim Dalı tekrar kurulmuş ve faaliyetlerine kaldığı yerden devam etmektedir ve 2020-2021 eğitim öğretim dönemi güz yarıyılında öğrenci alımına başlanmıştır.
Çevre Mühendisliği Doktora programının genel hedefi yaşam bilimleri, ekoloji, biyoteknoloji, kimya, kimya mühendisliği ve hidrolik gibi birçok bilim alanını içinde harmanlayarak güncel çevre sorunlarının çözümünde görev alacak yetkin mühendislerin eğitimini hedef almaktadır. Programın özel hedefleri ise gelişmiş bir laboratuvar altyapısında çalışan öğrencilerin farklı çevresel sorunların tanımlanması ve çözümüne yönelik yenilikçi bakış açıları geliştirmesini sağlamaktadır. Ayrıca, mühendislik yaklaşımlarını kullanarak gerek küresel ve gerek yerel ölçekteki çevresel sorunların ekonomik, hukuksal ve sosyal açılardan da değerlendirilerek sürdürülebilir bir perspektif ile etkin çözümünü gerçekleştirerek akademi, özel sektör ve kamu sektöründe üst düzey görevlerde yer alabilecek kapasitede tam donanımlı teknik uzmanların yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Çevre Mühendisliği Doktora Programı geniş kapsam ve çalışma alanları ve aynı zamanda disiplinlerarası çalışmaya müsait farklı bilim dallarını kapsayan bir programdır. Çevre Mühendisliği Doktora programının içerdiği bilim dalları şu şekildedir:
- Kimya
- Kimya Mühendisliği
- Hidrolik
- Mikrobiyoloji
- Biyoteknoloji
- İstatistik
- Hidrojeololoji