MATEMATİK DOKTORA - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı 111
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Matematik Anabilim Dalı Doktora Programı, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 240 AKTS den az olmamak koşulu ile en az 7 adet ders, iki seminer dersi, yeterlilik sınavı ve tez çalışmasından oluşur. 



Programın temel amacı, bilim ve teknolojiye ulusal ve uluslararası düzeyde katkı sağlayacak, özgün bilimsel çalışmaları gerçek dünya problemlerine uygulayabilecek araştırmacılar yetiştirmeye yönelik lisansüstü eğitim-öğretim vermektedir. 



Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı'nda; Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi , Cebir ve Sayılar Teorisi, Geometri, Topoloji ve Uygulamalı Matematik bilim dallarında lisansüstü araştırmalar yürütülmektedir. Programın dili Türkçe'dir.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Gülşah Aydın Şekerci
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Sırma Zeynep Alparslan Gök
Sekreter
Personel Gülcan Yalçın
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Suna SALTAN
Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi 1992 yılında kurulmuş ve geçen süreçte kurumsallaşmasını tamamlamış bir devlet üniversitesidir. Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı, doktora eğitimine 13.02.1995 yılında başlamıştır. Anabilim dalımızın pek çok alt anabilim dalında lisansüstü araştırmalar yürütülmekte ve pek çok doktora öğrencileri yetiştirilmektedir. Aşağıda belirtilen alt anabilim dallarında doktora yaptırılmaktadır.
1. Cebir ve Sayılar Teorisi
2. Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi
3. Geometri
4. Topoloji
5. Uygulamalı Matematik
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler doktora derecesi kazanırlar.
Kabul Koşulları
Doktora programına başvurmak isteyen adayların Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (https://fenbilimleri.sdu.edu.tr/tr/) web sayfasında ilan edilen koşulları sağlaması gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora sonrası programlara başvuruda bulunabilirler. Üniversitelerin "Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterleri"ni sağladıkları taktirde öğretim üyesi olarak atanarak akademik kariyer yapabilirler. Akademik çalışmalarına devam ederek doçent unvanı alabilirler.

Mezuniyet Koşulları
Doktora programı; yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için toplam 240 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, EABD başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçmeli en az yedi ders, biri ders döneminde olmak üzere iki seminer dersi, uzmanlık alan dersi, yeterlilik sınavı ve tez çalışmasından oluşur. Öğrencinin yeterlilik sınavına girebilmesi için aldığı bütün derslerden başarılı olmak koşuluyla ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,50 olması ve yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrencinin bir seminer dersi dahil en az 60 AKTS kredilik dersi başarması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Matematik Anabilim Dalı Doktora programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, akademisyenlik yapabilir. Ayrıca ilgili kamu ve özel şirketlerde araştırma ve geliştirme bölümlerinde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notu, aldığı her ders için, öğretim elemanı tarafından aşağıdaki harf notlarından biri ile değerlendirilir:

Puan Harf Notu Başarı Notu

90-100 AA 4,0

85-89 BA 3,5

80-84 BB 3,0

75-79 CB 2,5

70-74 CC 2,0

60-69 DC 1,5

50-59 DD 1,0

40-49 FD 0,5

0-39 FF 0,0

Seminer ve uzmanlık alan dersleri başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir ve ağırlıklı genel not ortalamasına katılmaz.
Tez çalışması başarı notu ile değerlendirilir ve ağırlıklı genel not ortalamasına katılmaz.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=349&lang=tr