GIDA MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı 111
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Süleyman Demirel Üniversitesi



Fen Bilimleri Enstitüsü



Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı



Doktora Pogramı


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Hakan KULEAŞAN
Tarihçe
Gıda Mühendisliği Programı Yükseköğretim Yürütme Kurulu' nun, 25. 02. 1994 tarihinde S.D.Ü. Ziraat Fakültesinin kurulmasına yönelik aldığı kararla birlikte açılmıştır. Başlangıçta 30 öğrenci olarak 1994-1995 eğitim-öğretim yılında şehir merkezine 25 km. uzaklıkta olan Atabey ilçesinde Sosyal Hizmetler Genel müdürlüğünde Fakültemize devredilen binada eğitim-öğretime başlamıştır. 1999 yılında şehir merkezine 7 km uzaklıkta bulunan kampüsteki yeni binasına taşınan bölümümüz eğitim ve öğretime halen burada devam etmektedir.
Ayrıca 8 Mart 2012/2793 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Mühendislik Mimarlık Fakültesi kapatılarak şu an için bünyesinde Bilgisayar, Çevre, Elektronik ve Haberleşme, Endüstri, Gıda, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Kimya, Maden, Gıda, Otomotiv ve Tekstil Mühendisliği programlarını barındıran Mühendislik Fakültesi kurulmuştur.
Program, Mühendislik Fakültesi bünyesinde lisans eğitim ve öğretimine devam etmektedir. 1998-1999 döneminden itibaren Yüksek Lisans, 2002-2003 döneminden itibaren Doktora programı sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Doktor
Kabul Koşulları
Adayın doktora/sanatta yeterlik programına başvurabilmesi için ilgili EABD/EASD tarafından önerilen ve EK tarafından kabul edilen tezli yüksek lisans veya lisans programından mezun olması veya başvuru tarihlerinin bulunduğu dönem sonunda lisans mezunu olabilecek durumda olması gerekir. Adayın EABD doktora ve sanatta yeterlik programlarında başvurduğu programın ilan edilen ALES puan türünden en az 55 puan veya ilgili EABD/EASD tarafından istenen puanı sağlaması gerekir. Doktora yeterlik programlarına başvuran adayın Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan olmak kaydıyla varsa ilgili EABD/EASD başkanlıklarının belirlediği dil şartını sağlaması gerekir.
ALES puanının % 50’si, yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının %25’i (lisans derecesi ile doktora programına başvuran adayda lisans mezuniyet not ortalaması veya Ağırlıklı Genel Not Ortalaması dikkate alınır), bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınav notunun %15’i ve yabancı dil sınav sonuç puanının %10’u dikkate alınır.
NOT: Başvuru koşulları her dönem Fen Bilimlerinin sayfasından güncel hali ile kontrol edilmelidir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora tezinin tamamlanması ve mezuniyet koşullarının sağlanması.
Gerekli sınavlardan (dil ve ALES vb) yeterli puan alınması
Akademik olarak çalışmak isteniyorsa kadro aranması.
Mezuniyet Koşulları
Resmî Gazete Sayı: 31022- SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ madde 32-33 kapsamında öğrenci mezuniyet koşulları değerlendirilmektedir.
Doktora programı; yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için toplam 21 krediden ve 240 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, EABD başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçmeli en az yedi ders, biri ders döneminde olmak üzere iki seminer dersi, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur.
Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için 300 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, EABD başkanlığının öngördüğü en az 16 ders, biri ders döneminde olmak üzere iki seminer dersi, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur.
Öğrencinin yeterlik sınavına girebilmesi için aldığı bütün derslerden başarılı olmak koşuluyla ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,50 olması ve yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrencinin bir seminer dersi dâhil en az 60 AKTS kredilik dersi başarması, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrencinin ise bir seminer dersi dâhil en az 120 AKTS kredilik dersi başarması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Teknoloji Bakanlığı, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı gibi bakanlıklarda, Tarım İl Müdürlükleri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Hazine Müşteşarlığı, Devlet Malzeme Ofisi ve Gümrük Müsteşarlığı, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) uzman ve/veya mühendis kadrosunda çalışabilirler.
Özel sektörde ise; fabrikaların üretim, kalite kontrol ve araştırma- geliştirme (AR-GE) departmanlarında çalışabilirler. Ayrıca satış, pazarlama ve planlama departmanlarında ofis ortamında çalışmaları da mümkündür.
Ölçme ve Değerlendirme
Resmî Gazete Sayı: 31022- Süleyman Demirel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Ve Öğretim Yönetmeliği madde 34 kapsamında öğrenci başarısı değerlendirilmektedir.
Derslerini başarıyla tamamlayan, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
Tezi kabul edilen öğrenci; tez savunma sınav tarihini takip eden ilk bir ay içerisinde tezinin yedi adet ciltlenmiş ve elektronik ortamda kaydedilmiş üç kopyasını (taşınabilir bellek) ve YÖK tarafından istenen belge ve dokümanları tamamlayarak enstitüye teslim eder. EYK kararı ile öğrenci doktora derecesi almaya hak kazanır.



https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=352&lang=tr