TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı 111
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Tekstil Mühendisliği Bölümü, 1994-1995 Eğitim ve Öğretim yılında lisans düzeyinde eğitim ve öğretime başlamıştır. Bölümüzde 8 Profesör,  4 Dr. Öğr. Üyesi, 1 Teknisyen ve 1 Sekreter olmak üzere 12 akademik personel ve 2 idari personel görev yapmaktadır. 1998-1999 Eğitim ve Öğretim yılında ilk mezunlarını veren bölümümüzün, 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılında Hazırlık Sınıfı, 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında II. Öğretim programı açılmıştır. . Bölümümüzde 1999 yılında yüksek lisans programı açılmıştır.  Doktora programı ise 2005 yılında açılmış olup, 2005 yılı güz döneminde ilk öğrencilerini almıştır.  Bölümümüzde Penye İplik Eğirme İşletmesi, dokuma ve örme makinaları,  Konfeksiyon Makinaları, Fiziksel ve  Kimyasal Tekstil Testleri, Tekstil CAD/CAM  Laboratuvarları ile çoğunlukla proje ve Lisansüstü çalışmalarda kullanılan Konfor Laboratuvarı, Nano Tekstil Laboratuvarı, Mikrokapsül ve Polimer Sentezleme Laboratuvarı ve Nanokaplama Laboratuvarı  mevcuttur.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. sennur alay aksoy
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. funda cengiz çallıoğlu
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör.Dr. nazife korkmaz memiş
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. demet yılmaz
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. ibrahim üçgül
Tarihçe
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği ABD doktora programı 2005 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamış olup bu güne dek 20´nin üzerinde doktora öğrencisini mezun vermiştir.
Kazanılan Derece
Tekstil Mühendisliği Doktora Derecesi
Kabul Koşulları
Adayın doktora programına başvurabilmesi için ilgili Enstitü ABD (EABD) tarafından önerilen ve Enstitü Kurulu tarafından kabul edilen tezli yüksek lisans programından mezun olması gerekir.

Adayın EABD doktora programlarında başvurduğu programın ilan edilen ALES puan türünden en az 55 puan veya ilgili EABD tarafından istenen puanı sağlaması gerekir.

Doktora programlarına başvuran adayın Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan olmak kaydıyla varsa ilgili EABD başkanlıklarının belirlediği dil şartını sağlaması gerekir.
SDÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönergesi 5. Bölüm Madde 34 ve 35’de detaylı olarak açıklanmıştır.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar doktora sonrası çalışmalara başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için 60 AKTS kredilik dersten başarılı olma, biri ders, biri de tez aşamasında olmak üzere iki seminer dersi başarı ile tamamlama, yazılı ve sözlü yeterlik sınavından başarılı olma (Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır) şartlarını sağlaması gerekmektedir. Doktora programı en az 240 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Sınavlardan başarılı sayılmak için her iki sınavdan da 100 üzerinden en az 75 puan almış olmak gerekmektedir. Doktora Yeterlik mezuniyetinin gerçekleşmesi için öğrencinin tez danışmanı ile birlikte tezden veya ilgili bilim alanından üretilmiş bilimsel çalışmasının aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması gereklidir.
a) Ulusal/uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış veya yayına kabul edilmiş en az bir makalesinin olması,
b) Kabul edilmiş patent/faydalı model/endüstriyel tasarımı belgelemiş olması,
c) SCI (Science Citation Index) tarafından taranan dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vak’a takdimi ve özet türünden yayınlar dışındaki makalesinin olması,

Mezun İstihdam Olanakları
Tekstil Mühendisliği doktora programı mezunlarının çoğunluğu tekstil sektöründe aktif olarak çalışmaktadır. Bir kısım mezunlar da doktora eğitimine devam etmektedir. Mezunlar sektörde üretim mühendisi, planlama mühendisi, pazarlama ve satış temsilcisi, Ar-Ge ve Ür-Ge mühendisi, Ar-Ge koordinatörü, kalite kontrol sorumlusu, iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanı, müşteri temsilcisi, yönetici ve yönetici yardımcısı, kamu kurumlarında uzman ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışmaktadırlar

Ölçme ve Değerlendirme
Ders değerlendirme kriterleri, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir. Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.




https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=361&lang=tr