Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
2
|
Azami Süresi (Yıl)
|
4
|
Kontenjanı
|
72
|
Ek Kontenjanı
|
5
|
Staj Durumu
|
Var
|
ÖSYM Tipi
|
TYT
|
Program İçeriği
Yaşlı Bakım Programı Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2010-2011 eğitim öğretim yılında eğitime başlamıştır. Yaşlı Bakımı Programı’nda 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir. Öğrenim dili Türkçedir. Yaşlı Bakım Programında eğitim gören öğrenciler, bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri bütünleştirip, özümseyerek; kamu alanı, özel alan ve sivil toplum örgütlerinde yaşlı bakım hizmetini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip, mesleki bilimsel gelişmeleri ve güncellemeleri takip edebilen Yaşlı Bakım Teknikeri olarak mezun olmaktadırlar.
Yaşlı Bakımı Programı, yaşlı bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bilgi, beceri ve değerlerle donatılmış profesyoneller yetiştirmek amacıyla tasarlanmış bir ön lisans programıdır. Bu programın temel amacı, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve onlara kaliteli bakım hizmeti sunacak profesyoneller yetiştirmektir. Bu program, 120 AKTS'den oluşan iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Yaşlı Bakımı Önlisans Derecesi (Diploması) verilmektedir. Mezunlar, sağlık ve sosyal hizmet kurumlarında yaşlı bireylerin bakım ve rehabilitasyon süreçlerinde aktif rol alırlar ve yaşlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerini destekleyerek, onların bağımsızlıklarını ve sosyal katılımlarını artırmayı hedeflemektedirler.
VİZYON:
Yaşlı bireylerin gereksinim duyduğu bakımı yerine getirebilen, gerekli ortamları hazırlayan ve sunan, yaşlı bireylerin sağlık standartlarının gelişimine ve yaşam kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayan, yaşlı bakım hizmetlerini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip, çözüm üretebilen, analitik düşünme yeteneğine, takım çalışmasına ve sorumluluk duygusuna sahip, yaşlı bireylere bakım konusunda uluslararası düzeyde bilgi seviyesine ulaşmış, yüksek kaliteli etkili hizmet sunmayı hedefleyen, teknolojik gelişmelere uyumlu, etik değerlere bağlı, yetkin ve donanımlı sağlık bakım profesyonelleri yetiştirmektir.
Eğitim kalitesini yükseltmek amacı ile ileri eğitim teknikleri kullanarak ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek eğitim standartlarına ulaşmak ve kendi alanlarında en üst düzeyde bilgi seviyesine ulaşmış, hasta mahremiyeti, yaşlı bireylere efektif, kaliteli bakım ve etkili iletişim kurabilme becerileri kazandırarak evrensel değerlere ve insana saygılı, değişim ve yenilikçiliğe önder olan kaliteli elemanlar yetiştirmek temel hedefimizdir.
MİSYON:
Programımızın misyonu, sağlık sektöründe yüksek kalite ve etkinlikte hizmet sunabilecek, etik değerlere bağlı, modern teknolojilere hâkim, iletişim ve organizasyon becerileri güçlü bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri bütünleştirip, özümseyerek; kamu alanı, özel alan ve sivil toplum örgütlerinde yaşlı bakım hizmetini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip, mesleki bilimsel gelişmeleri ve güncellemeleri takip edebilen, ulusal değerlerimize ve Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı çağdaş bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
GZFT ANALİZİ:
Güçlü Yanlar:
- Yaşlı bakımı sektörüne yönelik güncel bir dört yarıyıllık öğretim planına sahip olunması,
- Modern ve donanımlı bir kampüsün içinde yer alıyor olması,
- Kontenjanların her yıl dolması,
- Isparta merkezde bulunması,
- Sağlık ve bakım alanında güçlü ve teknolojik altyapıya sahip hastanelerin ve kurumların olması (Isparta Şehir Hastanesi, S.D.Ü Araştırma ve Uygulama Hastanesi,
- Isparta Özel Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezine ve Isparta Özel Huzurevi ve Engelli Bakım Merkezi’ne yakın olması) ve bu kurumlarda öğrencilerin uygulamaya çıkabilme imkanına sahip olması,
- Alanında uzman akademik kadroya sahip olması,
- Eğitim programlarının güncel ve çağa uygun olarak hazırlanmış olması,
- Okulumuzun kolay ulaşılabilir bir lokasyonda olması,
- Akademik personelin öğrencilere bilgi aktarımında yeterli formasyona sahip olması,
- Üniversitemizin bölgenin en büyük ve kapsamlı, zengin yayınlardan oluşmuş kolay ulaşılabilir kütüphanelerinden birine sahip olması,
- Eğitim mekânlarının teknolojik araç ve gereçleriyle donatılmış olması,
- Öğrencilerin teorik olarak aldıkları dersleri uygulamalarına imkan veren yaşlı bakım laboratuvarına sahip olması,
- Öğrencilerin istedikleri konularda organizasyon yapabilme ve hem ulusal hem de uluslararası kongrelere katılım sağlama imkânları,
- Her yıl düzenli olarak yapılan huzurevleri, yaşlı bakım merkezleri vb. teknik gezilerin organize edilmesi.
Zayıf Yanlar:
- Danışmanlıklarda öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısının fazla olması,
- Öğrencilerin yeterince yabancı dil bilmemesi ve bu nedenle Erasmus gibi programlara gerekli özenin gösterilmemiş olması,
- Artan kontenjanlar nedeni ile fiziki koşulların yetersiz kalması,
Fırsatlar:
- Dünyada ve ülkemizde artan yaşlı oranına ve bakım gereksinimine olan ihtiyaçtan dolayı Yaşlı Bakımı programına olan ilginin giderek artması,
- Bakım alanında nitelikli, bilgili ve kaliteli iş gücü kaynağına ihtiyacın artması
- Isparta’nın kültürel mirası, doğal güzellikleri, iklimi, güvenli olması ve her türlü yaşam tarzına saygılı halkı ile öğrenciler tarafından tercih edilen bir il olması,
Tehditler:
- Artan öğrenci kontenjanları,
- Kısa staj süreleri,
- Kontenjanların artmasıyla birlikte hastane uygulama alanlarının yetersiz kalması.
|
Bölüm Başkanı
Dr.Öğretim Üyesi Zeynep Senem SÖYLEYİCİ ÖCAL
|
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğretim Üyesi Zeynep Senem SÖYLEYİCİ ÖCAL
|
Program Başkanı
Öğr.Gör. Sevilay KILINÇKAYA
|
Tarihçe
Yaşlı Bakım Programı, Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2010-2011 eğitim öğretim döneminde aktif olarak eğitim öğretime başlamıştır.
|
Kazanılan Derece
Programın tüm yeterliliklerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Yaşlı Bakımı alanında Önlisans Diploması" derecesi alırlar ve Yaşlı bakımı teknikeri (Sağlık teknikeri) ünvanına sahip olurlar.
|
Kabul Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için lise eğitimini tamamlayarak diploma almış olmak ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) yeterli puan almış olmak gerekmektedir. Programa Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir.
|
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans programını başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler, belirlenen diğer koşulları sağlayarak Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucuna göre Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Fizyoterapist), Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen), Hemşirelik , Gerontoloji, Sağlık Yönetimi veya ilgili lisans programlarına geçiş yapabilirler.
|
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için kanuni süre içinde, en az 120 AKTS eşdeğerinde eğitim-öğretim ders planında yer alan sayıda zorunlu/seçmeli dersleri alması ve bu derslerden başarılı olması, 30 iş günü kurum stajını tamamlaması koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 GNO ile tamamlaması zorunludur.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Aile ve Sosyal Hizmetler Kurumu, belediyeler, hastaneler, huzurevleri, yaşlı bakımevleri, güçsüzler yurdu, yaşlı için gündüz merkezleri, hospice (terminal dönemde bakılan yaşlı bakım evi) merkezlerinde görev alırlar. Sağlık birimlerindeki yaşlıya yönelik uygulamalar, evde bakım hizmetleri, yaşlının evini düzenleme, korumalı meskenler gibi yerlerde uzman gözetiminde çalışırlar. Ayrıca, yaşlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerine destek olma, sağlık ve bakım ihtiyaçlarını karşılama görevlerini üstlenirler.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim elemanları tarafından hazırlanan AKTS ders bilgi paketinde tanımlanmıştır. Ölçme ve değerlendirme, Süleyman Demirel Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yapılmaktadır. Yönetmeliğe göre her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %50 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA,BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genelağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
|
https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=4805&lang=tr
|